Защо не бива да спим голи в горещините

Здраве
22:01 - 27 Юни 2024
11468
Защо не бива да спим голи в горещините

Ето че летните горещини ни застигнаха още съвсем в началото на сезона и както всяка година по това време вече ни става все по-трудно да заспиваме.

Разбира се, климатикът е най-верният ни другар в топлото време, но не е препоръчително да го оставяме да работи през цялата нощ, освен ако не искаме да се събудим схванати или с настинка. Вероятно сме опитвали и всички останали начини да се разхладим през нощта - от широкото отваряне на прозорците, до спането без чаршафи или дори... изцяло без бельо.

Оказва се обаче, че дори и в най-големите горещини не е препоръчително да спим голи.

Когато нямаме никакви дрехи върху себе си през нощта, цялата пот, която тялото ни отделя, се натрупва върху него. А когато все пак носим лека пижама, тя попива потта ни и по този начин тялото ни може да диша и да се охлажда. Не бива да забравяме също, че така или иначе телесната ни температура спада през нощта, след като заспим.

Други начини, с които можем да си осигурим по-добър сън през горещините, е като подготвим и стаята си предварително. Би ни помогнало да поддържаме по-ниска температура като дръпнем завесите или затворим щорите няколко часа преди да си легнем, за да не влиза слънчева светлина. Ако в спалнята е по-топло, отколкото навън, може и да отворим всички прозорци, преди да си легнем.

Спалното бельо също е от значение, като то, подобно на пижамата, е добре да е от лека материя, например памук. Не е излишно до нас винаги да има и завивка, която да придърпаме към себе си.

Също така помага и взимането на душ около половин час преди лягане.

Не бива обаче да се обливаме с ледено студена вода, а по-скоро с хладка или дори топла, тъй като така ще намалим основната си телесна температура и ще си помогнем за по-качествен и дълбок сън, пише Cosmopolitan.