Защо не е била използвана системата BG-ALERT при тежката обстановка с пожарите

Крими
19:16 - 25 Юли 2024
2164
Защо не е била използвана системата BG-ALERT при тежката обстановка с пожарите

Директорът на националната пожарна главен комисар Александър Джартов заяви пред народните представители, че системата BG-ALERT не е била включена, за да предупреди жителите на изгорялото при горския пожар село Воден.

В заповедта за бедственото положение не било предвидено да се задейства системата.

Джартов даде обяснения пред парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, която трябва да прецени дали има нужда от повече мерки за своевременно известяване при бедствия. 

От заседанието на Комисията стана ясно, че кметовете, областните управители и министрите, със съгласуване с Пожарната, по наредба, могат да задействат системата. Но стана ясно и, че от старта на внедряването на системата преди вече над 9 месеца, никой от правоимащите не е проявил интерес да се обучи или да обучи човек, за да може да се реагира бързо.

Наредбата, която урежда използването на системата BG-ALERT, е в сила от началото на април.

Но компетентните органи нямали задължение да поискат да минат обучение. Затова гл. комисар Алексадрър Джартов обясни, че в случаи като във Воден:

„Това е един от начините, така че не може да се търси персонално вина на някой. Компетентните органи и в случая, както е - кметът на общината, той преценява какви мерки да бъдат взети, свързани с предупреждение на населението. Казвам, че носят отговорност и всяко едно съобщение има последици. Това е много мощен инструмент.  Не бих могъл да дам конкретен отговор защо някой е преценил да не я използва. Вие очаквате аз да обвиня длъжностно лице за това, че е преценил да предприеме определени действия, или да не предприеме. Как да го направя? Нашата комуникация, когато говорим за реагиране, е безупречна", посочи Джартов.

Депутатите от Комисията разбраха също, че безупречно минали тестовете на системата BG-ALERT. Тя може да изпраща съобщения.

А по време на пожарите мобилните оператори декларираха, че нямало оплаквания за падане на клетките или срив в системите.

Засега само кметът на Стара Загора поискал обучение за работа със системата - от 28 области в България и 265 общини.

И затова председателят на Вътрешната комисия Маноил Манев препоръча МВР да си промени наредбата, защото:

"Не е наша работа - на Народното събрание, да се месим в подзаконовите нормативни актове директво. Аз ви предлагам по най-бързия възможен начин да се възползвате от съществуващата възможност в наредбата, а по късно да я направите и задължение, във всички областни управи поне един служител, да мине обучение.

На всички ни стана ясно от изложението, че всъщност системата ще се задейства тогава, когато някой иска да съобщи нещо по нея".

От депутатите МВР пък поискаха в при необходимост за придобиване на специализирана техника за националната сигурност  Законът за обществените поръчки да не се прилага.

Чуха се призиви и за засилване на доброволческата помощ при бедствия, и за въвеждането на термокамери с дронове.