Защо приложение за гей запознанства уплаши американските военни

“Рискът за националната сигурност” всъщност е китайският собственик 

Коментар
08:54 - 29 Март 2019
6689
Защо приложение за гей запознанства уплаши американските военни

Популярното приложение за гей запознанства Grindr е обявено за продажба от китайската компания майка Kunlun Group, съобщи "Ройтерс". Решението идва, след като американските власти изразиха загриженост, че собственикът на базираната в Калифорния фирма представлява … риск за националната сигурност на САЩ.

Ако информацията не идваше от достоверен източник като “Ройтерс”, можеше да си помислим, че е поредната циркулираща фалшива новина.

Новината си е съвсем истинска обаче.

Grindr стартира на 25 март 2009 г. първоначално в САЩ, но много бързо набира популярност в целия свят — през 2017 г. регистрираните потребители са 27 милиона. През 2016 г. китайската Kunlun Group купува дял от 61,5% от американските основатели за 93 млн. долара, а поема пълния контрол през януари 2018 г.

Kunlun може и да е китайска компания, но приложението не е достъпно за необятния китайски пазар. По обясними причини Grindr е напълно или частично блокиран в Турция, Иран, Саудитска Арабия, Русия, Украйна, ОАЕ и Индонезия, а египетските власти използват приложението, за да проследяват и арестуват гейовете.

Kunlun дори планираше да изкара приложението на борсата.

Очевидно китайската компания е променила намеренията си след намесата на Комисията по чуждестранни инвестиции в Съединените щати, орган на правителството на САЩ, който оценява последствията за националната сигурност от чуждестранните инвестиции в американските компании или операции.

Според “Ройтерс” инвестиционната банка Cowen е поела управлението на процеса по продажбата. Към момента нито една от страните не е направила коментар. Говорител на Министерството на финансите, на чието подчинение е Комисията за чуждестранни инвестиции, заяви, че не коментират публично отделните случаи.

А би било твърде любопитно да разберем какво всъщност разтрепери страховитите Пентагон, ЦРУ, ФБР, Агенция за национална сигурност и другите ведомства, наели се с трудната задача да бранят не само люлката на демокрацията, но и почти целия останал свят. 

Да не би военните в САЩ вече да не използват традиционните методи за комуникации, а прибягват до услугите на приложение за еднополови свалки?

Да си помисли човек, че униформените в САЩ имат нещо против гейовете, не изглежда правдоподобно. Още през 1994 г. администрацията на Бил Клинтън прие правилото “Не питай, не казвай”, което преустанови дискриминацията на сексуална основа в армията. Или поне на пръв поглед.

После Барак Обама реши, че е твърде потискащо да не можеш да споделиш, че си падаш по сержанта, и че е недопустима дискриминация, ако американският войник не може да се върне прясно омъжен от полагащата се отпуска. През 2011 г. директивата беше изпратена в историята.

Но сегашният стопанин на Белия дом изглежда не е откърмен с толкова либерални възгледи. Следващият месец, ако не срещне мощен отпор в Конгреса, се очаква Доналд Тръмп да изхвърли 14 000 транссексуални от армията, защото “Пентагонът не може да плаща и операции за смяна на пола”.

Въпреки многобройните обвинения в хомофобия и трансфобия, едва ли Тръмп се буди нощем от тревожния въпрос колко униформени си общуват в Grindr, вместо да бдят над сигурността на Америка. По-вероятно е съня му да смущава китайският технологичен гигант “Хуавей”. Щатите първо забраниха продажбата на телефони на китайския производител във военните си бази по света, след като Πeнтaгoнът пpeдyпpeди, чe ycтpoйcтвaтa пpeдcтaвлявaт pиcĸ зa cигypнocттa нa вoeнния пepcoнaл и oпepaции. По-късно и ФБР, чиято задача е да пази вътрешната сигурност на САЩ, заяви, че е обезпокоено от рисковете, пopoдeни oт изпoлзвaнeтo нa aмepиĸaнcĸитe тeлeĸoмyниĸaциoнни мpeжи oт ĸoмпaнии и opгaнизaции, oбвъpзaни c чyжди пpaвитeлcтвa. След това Тръмп направо поиска пълна забрана за aмepиĸaнcĸитe ĸoмпaнии дa изпoлзвaт тeлeĸoмyниĸaциoннo oбopyдвaнe нa “Хуавей”. Даже настоя европейските му съюзници да сторят същото. 

Засега Европа не се поддава на американския натиск. “Хуавей” също.

Но по-дребните китайски играчи на пазара изглежда са обречени. “Заплахата за националната сигурност” е изключително удобна причина да ликвидираш или изземеш определен бизнес.