Защо шоколадът поскъпна двойно?

Икономика
16:13 - 01 Април 2025
2047
Защо шоколадът поскъпна двойно?

Цената на шоколада може да създаде горчив вкус в устата ви. Цената на какаото се е увеличила повече от два пъти от началото на 2024 г.“, каза Дейвид Бранч, секторен мениджър в Wells Fargo Agri-Food Institute, предава CNN. Цената на какаото достигна рекордно високо ниво от 12 646 долара за метричен тон през декември 2024.

Години на лошо време в ключовия регион за производство на какао в Западна Африка и вирусната болест на подутите издънки на какаото възпрепятстваха производството. През последните две години разходите за производство на шоколад са се увеличили с повече от 167%, според индекса на цените на производител.

"Наистина е бъркотия“, каза Бранч. Търговците на дребно повишиха цените на шоколада в отговор. В своя доклад за 2024 г. швейцарският шоколадов производител Lindt каза, че това е била "предизвикателна година, характеризираща се с рекордно високи разходи за какао, значително увеличение на цените и отслабени потребителски настроения“. Компанията заяви, че е повишила цените си и очаква тази тенденция да продължи през 2025 г. Кутия от 5,7 унции шоколадови бонбони Lindt Valentine's heart струва 21,99 долара.

Hershey's каза, че

купува какао близо година предварително

Блокче шоколад Hershey's от 1 паунд струва 14,99 долара. "Ние продължаваме да си сътрудничим с нашите търговски партньори, за да гарантираме, че предлагаме разнообразие от продукти, които отговарят на правилните поводи и ценови точки за нашите потребители“, се казва в изявление на Hershey's. Дирк Ван де Пут, главен изпълнителен директор на Mondelez International, която притежава Cadbury и Toblerone, отбеляза "безпрецедентната инфлация на цената на какаото“ тази година в отчета за приходите на компанията за четвъртото тримесечие на 2024 г.

Купувачите може да успеят да заобиколят по-високите цени, като купуват шоколад, направен с какао на прах. По-премиум шоколадът съдържа по-висок процент какао. "Помислете за пазаруване на сладки лакомства, които съдържат по-малко какао, това може да означава да изберете продукти без какао или да вземете артикул, който има пълнител и не е 100% какао, което ще го направи по-евтино“, каза Wells Fargo в доклад този месец, описващ цените за тази година. Фючърсите на какаото – това, което според пазара ще струва следващата реколта какао – са се повишили със 143% през последната година, според Branch.

"Всеки път, когато вали в Западна Африка, фючърсите се променят. Хората го наблюдават толкова внимателно.

Това е просто лудост. Има много пари на масата

в тази борса", каза Бранч. Фючърсите на какаото в понеделник показаха търговия с какао за по-малко от 10 000 долара за метричен тон, според Intercontinental Exchange. Но Бранч предупреждава, че тези цени могат да се променят много бързо.

"Все още има много несигурност на пазара относно това дали реколтите ще бъдат достатъчни, за да изтрият този дефицит с увеличеното търсене, което продължава да расте“, каза той. Кот д'Ивоар и Гана произвеждат 70% от цялото какао, според Branch. Но през годините производството в тези западноафрикански страни стана по-малко надеждно в лицето на непредвидимото време и болести. Това оставя възможности за други страни като Еквадор да се включат в производството на какао, каза Бранч. Уговорката е, че са необходими четири до шест години, за да се прибере реколтата от какаово дърво, след като е било засадено. "(Това е) дългосрочно решение, но не и незабавно решение“, каза Бранч.