Затварят магистрала "Тракия" навръх Гергьовден заради папата

Забраниха дронове и обемни багажи на площада, разрешават чадъри и вода

Новини
12:56 - 03 Май 2019
2963
Затварят магистрала "Тракия" навръх Гергьовден заради папата

Магистрала „Тракия” ще бъде частично затворена на Гергьовден заради визитата на папа Франциск. Включително и тази мярка ще бъде предприета в името на сигурността на Светия Отец от полицията и Националната служба за охрана. „Преди обяд движението по аутобана в посока Бургас ще бъде отклонено по пътен възел „Запад” – Пловдив на 119 км до пътен възел „Плодовитово” на 165-и км.. Същата организация в обратен ред ще бъде създадена в следобедните часове”, информира директора на Областната дирекция на МВР ст. комисар Атанас Илков. Специалните мерки за сигурност бяха обявени на брифинг в МВР.

На площада пред храм-паметника „Св. Ал. Невски” в София, както и в центъра на гр. Раковски се изграждат контролно-пропускателни пунктове, през които ще преминават всички граждани, които искат да видят папата. Гражданите, които искат да видят папата, ще бъдат внимателно проверявани за оръжие, всякакви опасни предмети, обемист багаж и алкохол. Забранено е и ползването на дронове.

От МВР разрешават носенето на чадъри и дъждобрани заради лошата метеорологична прогноза. Позволява се и по половин литър вода. „На КПП-та са предвидени пунктове на БЧК, където при необходимост ще се раздава бъде раздавана минерална вода", заяви зам.-директорът на ГД "Национална полиция" ст. комисар Тодор Гребенаров. КПП-тата ще работят три часа преди началото на всяко събитие. При пунктовете ще има и екипи на Спешна медицинска помощ.

Организацията по посещението на Главата на Римокатолическата църква е започнала още в началото на 2019 г. Нашите служби са обсъдили с италианските си колеги реда, програмата, задачите и местата, където ще бъдат проведени тези срещи. „Във връзка с по-добрата стиковка и взаимодействие преди около един месец направихме по покана на Ватикана с част от оперативния щаб посещението на място там”, обясни Гребенаров.

Гребенаров добави още, че очаква папа Франциск да излезе от протокола и от мерките за сигурност, но са подготвени да реагират. Той подчерта, че чужди служби не са ангажирани с охраната му, освен личната охрана, с която папа Франциск ще пристигне.

От полицията призоваха да не се създава излишно напрежение около  визитата на папа Франциск.

Заради очакваното струпване на много хора на площад „Св. Александър Невски” в София, специално изградени монитори ще излъчват литургията в храма.