Затвор в Мароко, ако си без маска на обществено място

Предпазните средства трябва да се продават на субсидирана цена от 0,08 долара бройката

Новини
17:21 - 07 Април 2020
2451
Затвор в Мароко, ако си без маска на обществено място

Мароканците, които излизат от домовете си, без да носят маски, рискуват да бъдат хвърлени в затвора до три месеца и да получат глоба в размер до 126 долара, пише news.bg.

Новата заповед влезе в сила от днес за излизащите от домовете си по време на блокадата заради новия коронавирус, която беше наложена в средата на март.

Решението беше обявено вчера след заседание на правителството, на което е било обсъдено как да се контролира разпространението на вируса.

Маските за лице трябва да се продават на субсидирана цена от 0,08 долара всяка.

До следващата седмица Мароко планира да произвежда почти 6 млн. маски на ден, увеличение спрямо сегашната цифра от 3,3 млн. маски, уточни говорителят на министерството на индустрията, цитиран от "Ройтерс".

Досега северноафриканската страна е регистрирала 1 141 заразени с коронавирус и 83 починали.

Властите наложиха на 19 март извънредно положение заради опасността за общественото здраве. Хората могат да напуснат домовете си, за да си купят храна или лекарства, но само онези с разрешителни могат да отидат на работа.

Оттогава повече от 8 600 души са били арестувани и съдени за пренебрегване на правилата на блокадата, включително за непредставяне на разрешително, незаконно транспортиране на хора или продажба на фалшиви стоки.

В момента Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва маски за лице да се носят от широката общественост, като съветва да се използват от болни или медицински лица, които се грижат за пациенти с коронавирус.