Завладяна държава: Вместо Ивелин Михайлов, прокуратурата подгони... Любо Жечев

"Величие" прави всичко възможно скандалния филм за пирамидата "Исторически парк" да не види бял свят, разпитват зрители защо са си купили билет

Общество
02:10 - 22 Октомври 2024
10151
Завладяна държава: Вместо Ивелин Михайлов, прокуратурата подгони... Любо Жечев

След сигнал на "Исторически парк", варненската прокуратура е образувала досъдебно производство за финансова измама срещу ютюбъра Любомир Жечев за близо 3-часовия му филм, който описва детайлно схемата около построяването на "Историческия парк" край Варна. Информацията бе съобщена от самия автор на филма в социалните мрежи.

Странното развитие около филма е съобщено от Жечев във видеоклип, качен в социалните мрежи. Той обяснява, че прокуратурата във Варна проверява "по какъв начин са събрани парите за направата на филма". Образуването на досъдебно производство означава, че варненската прокуратура смята, че са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление.

Икономическа полиция във Варна пък е извиквала на разпит зрители, купили си билет за някоя от прожекциите на "Исторически парк - Царството на Освободителя", за да бъдат питани защо са ги закупили, твърди Жечев.

Разследването срещу Любомир Жечев е започнало по сигнал от "Исторически парк" за това, че набирането на пари за създаването на филма е финансова измама. Причината е използването на името "Исторически парк" в заглавието на филма и съответно продажбата на билети за него.

В сигнала се твърди, че хората, които са си купили билет за филма на Жечев, са били измамени, защото всъщност са искали да ги инвестират или дарят в полза на парка. Досъдебното производство е по чл. 209 от Наказателния кодекс, който дава възможност за налагане до 6 години затвор за финансова измама, и предвиждащ една до шест години затвор.

Филмът "Исторически парк - Царството на освободителя" разказва историята на "Исторически парк" и неговия сайбия Ивелин Михайлов, включително и чрез интервюта с бивши и настоящи членове на общността около парка. Михайлов също е интервюиран. Филмът се фокусира върху обвиненията, че паркът всъщност е Понци схема, основана на незаконна продажба на акции и масово теглене на потребителски кредити от физически лица.

В дните преди премиерата на филма представители на парка поискаха от Любомир Жечев да спре прожекцията, защото оттеглят позволението си да участват в него, макар кадрите с тях вече да са били записани с тяхно знание, а самият филм да е бил готов. Филмът бе прожектиран пет пъти в различни зали, преди да бъде качен в интернет.

По досъдебното производство вече е поискано снемане на сведения от поне трима души. От тях е било поискано да дадат обяснения защо са си купили билет за филма, дали знаят кой прави филма и дали знаят къде са отишли парите им.

Снемането на сведения и на тримата е станало през един и същ полицай, с един и същ мобилен номер. По този начин трябва да бъдат снети сведенията на общо над 2000 души, или поне представителна извадка от тях, които са присъствали на прожекциите на филма в София, Пловдив и Варна, за да бъде установено дали наистина са искали да си купят билет за кино.

Няколко часа преди тези събития филмът на Любомир Жечев беше свален от Youtube само ден, след като беше качен са свободно гледане в платформата. До това се е стигнало след докладване от страна на друг популярен ютубър – Кирил Кирилов (Киро Брейка), пише Жечев в публикация в социалните мрежи, като показва и съобщение от модераторите на Youtube.

Според Жечев Кирилов е докладвал видеото му заради претенции за авторски права върху едва 13 секунди от близо 3-часовия филм, които са откъс от видео на Брейка. "Сега предстои обжалване, защото по мое скромно мнение видеото не нарушава по никакъв начин правилата на YouTube", заявява Жечев, отбелязвайки, че Брейка "официално положи гръд, за да не се види какво представлява организацията на Исторически парк".

Любомир Жечев все пак намери начин да качин филма в друга платформа и той отново е достъпен за свободно гледане. В началото на видеото Жечев прави кратко обръщение, в което казва, че "Исторически парк" е направил всичко възможно, за да може зрителите да не гледат продукцията.

Влогърът обяви, че иска да прави филм за "Исторически парк" в средата на май, като започва да набира средства за това чрез собствения си сайт "Горянин". Първоначално той продава пакети по два билета на цена от 50 лв., като по този начин набира около 50 000 лв., с които финансира и самото създаване на филма, наема на зала 1 на НДК за премиерата. През август Жечев прехвърля продажбата на билети от "Горянин" към специално създаден за целта сайт с домейн istoricheski-park.bg. Това е един от аргументите на "Исторически парк" за заблуда, въпреки че няма запазена търговска марка.

Гледайте безплатно филма ТУК