Здравка Евтимова: Вече не сме байганьовци, а алекоконстантиновци

Бих желала да съм на мястото на тези хора, които се изправят срещу местните феодали, заяви авторката

Култура
19:02 - 29 Октомври 2023
3277
Здравка Евтимова: Вече не сме байганьовци, а алекоконстантиновци

"Действителността, в която живеем, е изпълнена с предизвикателства и понякога – с трагизъм. Но винаги, когато е имало трагизъм, пред човечеството са се откривали пътища на развитие и постижения, които преди са били немислими. Затова се надявам повече хора да гласуват". Изборът днес е толкова важен, напомнип исателката Здравка Евтимова. 
 
Мнението, че нищо не зависи от нас е дълбоко погрешно, посочи тя в интервю за БНР.

"За правото на глас е водена война. След като разполагаме с него, да се откажем означава да обърнем гръб на историята. Това е пътека за едно бъдеще на нашата страна".

Изборите са начин да се изправим срещу местните феодали, подчерта писателката.

"В миналото местните феодали са затваряли съгражданите си в килии и са ограничавали свободата им. Днес тези местни феодали заграждат самите себе си в такива килии - на една лъжлива власт, на едни договорки, шашми и измами. Бих желала да съм на мястото на тези хора, които се изправят срещу местните феодали". 

Днес българите в по-голямата си част са алекоконстантиновци, а не байганьовци, каза още Евтимова. 

"Бай Ганьо е едно временно явление. Всъщност е етап от нашата история, който би следвало да си остане в миналото. Алчността заема превес в съзнанието на Бай Ганьо. А това е двигател, който много бързо се разпада. Алчността в днешните байганьовци обрича децата им. Тя поражда търговията с наркотици, не им дава хъс и желание да трупат знания и умения. Този, който има занния и умения, никой не може да превърне в бай Ганьо". 

Надявам се, че промяната към по-добро, повече честност и ограничаване на корупцията ще създаде от България едно място не само благословено с прекрасна природа, но и с хора, които ще се изправят срещу мошеничеството и алчността, посочи писателката.