Жега: По 10 нови климатика ще се продават всяка секунда до 2050 г.

Все по-екстремният климат може да доближи сметките за ток през двата сезона

Новини
13:09 - 02 Август 2024
583
Жега: По 10 нови климатика ще се продават всяка секунда до 2050 г.

Единствените зарадвани от температурните рекорди това лято са производителите на климатици. Търсенето им расте - и нищо не показва, че скоро бизнесът им ще се свие.

Според някои експерти всяка секунда от сега до 2050 г. по света ще се продават по около 10 климатика, пише онлайн изданието Sherwood News.

Даже и най-топлолюбивите домакинства вече се замислят за инсталирането на AC инсталация, но освен това сме в момент, в който започва масова подмяна. Добрият климатик "живее" 15-20 години при редовна поддръжка. В същото време например у нас именно в периода 2005-2008 г. започна по-масовото монтиране на такива уреди. Това означава, че много от тях вече е време да бъдат заменени.

В държави със строги екологични норми климатиците в магазина трябва да са максимално екологични, което обикновено означава обратното на "евтини".

Освен това, производственият капацитет може да се окаже резервиран за големите професионални инсталации, при които маржът е по-сериозен. Те се инсталират в центровете за данни, които никнат като гъби след дъжд заради AI еуфорията - сървърите се нуждаят от контролирани температура и влажност. Ако от заводите излизат по-малко климатици за битова употреба, те ще са по-скъпи.

Затова и не е случайно, че компании като Carrier отчитат над 20% скок в цената на акциите.

Страничен ефект от тази "масова климатизация" е, че даже на места с климат като българския остава в миналото традиционната ситуация с енергийното потребление - ниско през лятото и високо през зимата. Все по-екстремният климат може да доближи сметките за ток през двата сезона.