Жегата изяде 50 млрд. долара от Европа

Новини
22:19 - 03 Ноември 2022
2849
Жегата изяде 50 млрд. долара от Европа

Повече от два пъти са се повишили температурите в Европа в сравнение с тези в останалата част на света през последните 30 години. Това показва нов съвместен доклад на Световната метеорологична организация (СМО) и Службата за изменение на климата “Коперник” на ЕС.

Плашещата тенденция продължава, а ситуацията на Стария континент е все по-утежнена - екстремни горещини предизвикват горски пожари, наводнения и изменят трайно климата, което оставя отпечатък върху обществото, икономиките и екосистемите.

Най-значителното затопляне в Европа е настъпило в периода 1991-2021 г. Средната скорост, с която са се покачвали температурите, е около 0,5 ° на десетилетие. Това довело до изтъняване на алпийските ледници с цели 30 метра от 1997 г. до 2021 г.

От друга страна, топенето на гренландската ледена покривка допринесло за ускореното покачване на морското равнище. През лятото на миналата година Гренландия не просто се топеше, валежи бяха регистрирани за първи път в най-високата ѝ точка - станция Съмит.

През същата 2021 г. докладът сочи, че метеорологичните и климатичните явления имали толкова силно влияние, че довели до стотици смъртни случаи, като пряко засегнали повече от половин милион души. Те причинили и икономически щети, надхвърлящи 50 млрд. долара. Около 84% от бедствията са били наводнения или бури.

Прогнозите за бъдещето обаче не са толкова стряскащи. Това се дължи на редица държави в Европа, които постигат забележителни успехи в намаляването на емисиите на парниковите газове. От 1990 г. до 2020 г. вредният отпечатък върху климата се е свил с 31% в ЕС, като целта е да се достигнат 55% до 2030 година.