Знамето на ЕС „падна” от Триумфалната арка

Общество
17:33 - 02 Януари 2022
2845
Знамето на ЕС „падна” от Триумфалната арка

Голямо знаме на Европейския съюз, издигнато на Триумфалната арка в Париж, беше свалено днес, след като предизвика възмущение сред десни и крайнодесни лидери, предаде Ройтерс, цитирана от dir.bg. Флагът беше поставен там в петък по повод началото на шестмесечното френско председателство на ЕС.

"По план знамето трябваше да бъде свалено днес, не бяхме определили точно време", коментира френският държавен министър по европейските въпроси Клеман Бон пред радио "Франс ентер". Той отхвърли тезата, че правителството се е предало, след като крайнодесният лидер Марин Льо Пен каза вчера, че ще се обърне към Държавния съвет на Франция с искане за сваляне на знамето.

"Правителството беше принудено да премахне знамето на ЕС от Триумфалната арка - красива, патриотична победа в началото на 2022 г.", каза днес Льо Пен.

"Не сме се предали, планът не се е променял (. . .) Аз напълно вярвам, че съдбата на Франция е в Европа", каза Бон. Според него Льо Пен и другите критици неправилно са посочили, че европейското знаме е изместило френското, тъй като последното не е издигнато постоянно на Триумфалната арка.

Френският президент Еманюел Макрон, който все още не е казал дали ще участва на изборите през април, победи Льо Пен на втори тур през 2017 г. с 66 процента срещу 34 процента подкрепа.

Според повечето социологически проучвания на предстоящите избори те отново ще се изправят един срещу друг и се очаква, че Макрон отново ще спечели, но с по-малка преднина.