ЗРЕЕ СКАНДАЛ! Бизнес и синдикати на нож за минималната заплата

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обвини в лъжа изп.-директор на АИКБ Добрин Иванов

Общество
15:30 - 26 Септември 2024
2332
ЗРЕЕ СКАНДАЛ! Бизнес и синдикати на нож за минималната заплата

Спор с тежки обвинения в манипулация на данни и лъжи се разгоря по bTV между президента на КНСБ Пламен Димитров и изпълнителния директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов. Темата беше очакваното повишение на минималната работна заплата на 1077 лева.

Иванов представи притесненията на бизнеса, че по-високата заплата ще доведе до отлив на инвеститори, закриване на предприятия и безработица. Той заяви, че само България и Хърватия са страните в Европа, които вдигат възнаграждението в кризисната за икономиката ситуация.

Пламен Димитров твърдо отхвърли прогноза, като обясни, че в момента безработицата у нас е 4,4% и е най-ниската, откакто се измерва. Той подчерта, че до момента резкия ръст на минималната заплата не е пречка пред заетостта.

Синдикалистът оспори и представените данни от АИКБ данни, че близо половината българи вземат минимална заплата, а ако се увеличи, ще станат още повече. „Това е лъжа!”, възмути се Пламен Димитров и заяви, че манипулативно се представят данни от НАП.

Той обясни, че става въпрос за получени възнаграждения до 1000 лева, но там са включени и тези, които работят почасово или на непълен работен ден.

От своя страна Добрин Иванов призна, че най-вероятно увеличението на минималната работна заплата ще стане факт, но предупреди бъдещите депутати да не приемат това решение, за да не затрудняват икономиката.