Зрелищен и провокативен "Тартюф" с премиера в Плевенския театър

Култура
11:50 - 13 Декември 2023
1566
Зрелищен и провокативен "Тартюф" с премиера в Плевенския театър

Емблематичната пиеса "Тартюф" на Жан-Батист Молиер се поставя за първи път в новата история на Драматично-кукления театър "Иван Радоев" в Плевен. С премиерите на 14 и 20 декември новото заглавие на Плевенския театър ще заяви мощно и зрелищно присъствието си на националната театрална карта.

Зад мащабния проект стои доказалият се в годините тандем на режисьора Крис Шарков и сценографа Никола Тороманов-Фичо, подкрепен от авторската музика на композитора Асен Аврамов, мултимедията на Петко Танчев и превода и сценичен вариант на Димитър Кабаков. В ролята на Тартюф е Антъни Пенев. Участват Адриан Филипов - Оргон; Боряна Маноилова - гост, в ролята на Елмира; Валентин Василев - Валер; Делян Илиев - Клеант; Мариан Дулчев - Дамис; Надя Дердерян - Дорина; Теона Димова - Мариана. Автор на плаката е Николай Димитров.

"Тартюф" на Крис Шарков е една неочаквана и провокативна режисьорска версия на пиесата, заради която някога Молиер е принуден три пъти да я пренапише, за да бъде допусната на сцена. Под натиска на обиденото духовенство Молиер преобръща образа на Тартюф от лъже-духовник, който ограбва благочестивото семейство на лековерния Оргон, в светски сериен измамник, наказан магически на финала от ръката на Краля. Тези обрати в генезиса на пиесата вероятно са и в основата на хилядите тълкувания и до днес на "Тартюф".

"Тартюф" е текст, който сякаш е излязъл извън автора си, споделя режисьорът Крис Шарков. Това не е просто моралите, фарс за измамник, а история за един човек, който идва отникъде и отива наникъде. Не се занимаваме с Тартюф, какъвто познаваме, а с Тартюф, от когото имаме нужда, защото той е нашето огледало. Ние ще се вгледаме не в измамника Тартюф, а в хората, които са измамени. Той ли ги променя, или те него?"