Звездата на оперетата Александър Мутафчийски празнува двоен юбилей с "Цигулар на покрива"

Артистът отбелязва 50-ия си рожден и 25 години на сцената

Култура
13:37 - 28 Ноември 2022
4589
Звездата на оперетата Александър Мутафчийски празнува двоен юбилей с "Цигулар на покрива"

Известният артист Александър Мутафчийски празнува 50-ия си личен юбилей и 25 творчески години с един от най-популярните мюзикъли "Цигулар на покрива". Събитието е на 4 декември в Музикалния театър. Освен в ролята на Тевие, Александър Мутафчийски е и асистент-режисьор на спектакъла на Небойша Брадич от Сърбия.

"За 25 години на сцената на Музикалния театър оперетната звезда изиграва почти всички комедийни или така наречените субретни роли в оперетите, присъствали в репертоара на Театъра. Зад гърба си има над 60 роли в жанровете оперета и мюзикъл", споделиха от Музикалния театър.

Освен водещ солист, Александър Мутафчийски е сценарист и режисьор на концерт-спектакли, сред които "Една вечер с хитовете на Бродуей", "Зимна приказка", "Оперетно вариете - Подари мечта!" и "Grand Cancan - великата оперета", представени на сцената на Музикалния театър. Режисьор е на най-новата постановка на оперетата от Асен Карастоянов - "Българи от старо време“, както и на мюзикъла за деца "Зайченцето бяло".

Катерина Тупарова като Голда и Александър Мутафчийски в ролята на Тевие в "Цигулар на покрива"


Александър Мутафчийски e роден през 1972 г. във Варна. Завършва Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" през 1999 г., специалност оперно пеене като студент на проф. Лили Стефанова и проф. Павел Герджиков. Като студент, в първи курс на академията, през 1996 г., дебютира на сцената на Варненската опера в оперите "Така правят всички" от Моцарт и "Любовен еликсир" от Доницети, където изпълнява баритоновите партии. От 1997 г. е солист в трупата на Националния музикален театър.

Освен оперета и мюзикъл, изпълнява и камерна музика. Участвал е в пет издания "Нова българска музика" с произведения, написани специално за него. Има записи за фондовете на Българска национална телевизия и Българско национално радио.

Носител е на награди в областта на музикалното изкуство, сред които първа награда на конкурс за млади оперетни и мюзикълни певци "Мими Балканска", "Кристална лира" за върхови постижения в музикалната култура, наградата "Златно перо" за принос към българската култура, "Сребърна лира" за високи художествено-творчески постижения и по повод 20 години творческа дейност.

„Цигулар на покрива“ е един от най-гледаните мюзикъли на Оперетата. Още с появата си, спектакълът на режисьора Небойша Брадич се превърна в събитие за родната театрално-музикална сцена.

Новата българска постановка на мюзикъла на Джери Бок кара публиката да се смее, да си тананика и да плаче едновременно. Аплодисментите са за цялата трупа на Музикалния театър – в някои сцени пред публиката са повече от сто души – солисти, хористи, балетисти и музиканти.

„Цигулар на покрива” е красива притча за дома, любовта и семейството. Това е разказ за едно общество, което дори в нещастието запазва своите устои и намира смисъл да прославя и да се радва. Затова този разказ е смешен и тъжен, в него има и лудост – всичко, което е характерно за човешката природа. Това превръща творбата на композитора Джери Бок и либретистите Джоузеф Стайн и Шелдън Харник в универсална творба.

Музиката е на Джери Бок, либретото - на Джоузеф Стайн и Шелдън Харник, преводът - на Валери Петров. Режисьор-постановчик е Небойша Брадич, диригент-постановчик - Юли Дамянов, сценография - Миодраг Табачки, художник на костюмите - Исидора Молес, хормайстор - Людмил Горчев, фореограф - Анна Пампулова, концертмайстор - Мария Кирова. Диригенти са Огнян Митонов и Людмил Горчев.

На сцената се изявяват освен Александър Мутафчийски и Александър Панайотов, Георги-Маноел Димитров, Дамян Георгиев, Денко Проданов, Елица Красимирова, Илона Иванова, Кръстан Кръстанов, Лидия Иванова, Лъчезар Лазаров, Людмила Козарева, Марияна Арсенова, Никола Кабрузов, Николай Борисов, Олга Михайлова-Динова, Пеньо Пирозов, Петя Андасарова, Румен Григоров, Сердикий Попов, Светлана Иванова, Стефан Петков, Теменужка Трифонова, Тодор Велков, Юлия Маринова. Участват също хорът, балетът и оркестърът на Музикалния театър. 

Режисьорът на “Цигулар на покрива” Небойша Брадич заедно с Александър Мутафчийски


Заглавието на мюзикъла „Цигулар на покрива“, покорил сърцата на милиони зрители по целия свят, е избрано в чест на знаменитата картина на Марк Шагал изобразяваща цигулар, стъпил върху покрив на къща.

В традиционната култура на евреите цигуларят съпътства всички етапи от живота на еврейското семейство. Без него човек не може да си представи раждането на бебе, нито погребението, нито такова радостно събитие като сватбата. Изображението се е превърнало в символ на целия човешки живот.

Картината на Марк Шагал “Цигулар"

След като се установява в известния парижки "Кошер" художникът отново рисува много родния си Витебск. Без пари, Шагал използва всичко, което може да мине за платно. "Цигулар" рисува върху карирана покривка. Нейната рисунка все още ясно се вижда върху дрехите и обувките на музиканта.

Сватбите и погребенията във Витебск винаги са с цигулар. Той присъства на всички важни събития в живота на човека. Художникът го поставя на покрива на къщата неслучайно. Веднъж Шагал признава, че има чичо, който се качва на покрива, за да не го безпокоят, когато яде компот.