10% от софиянци оставят колите си в дни с мръсен въздух

70 на сто от хората се чувстват съпричастни с борбата за по-чиста София

Актуални новини
11:47 - 12 Април 2019
1845
10% от софиянци оставят колите си в дни с мръсен въздух

10% от софиянци оставят колите си и пътуват с градския транспорт в дните, в които се отчитат завишени стойности на фини прахови частици в столицата. Други 20 на сто изразяват готовност да се включат, ако нямат неотложен ангажимент. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова на международна конференция за качеството на въздуха, съобщава 24 часа.

В София решения на проблема ще търсят представители на Съвместния изследователски център на ЕК, Комитета на регионите, кметове и зам.-кметове на Солун, Схидам, Катовице, Кьолн, Порто, Тирана, Париж и др.

"Замърсяването на въздуха е едно от най-големите предизвикателства пред големите градове. Чистотата на въздуха е един от ключовите приоритети, по които работим с моя екип”, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Според изнесените от Фандъкова данни 70% от хората смятат, че проблемът със замърсяването на въздуха, може да се разреши с тяхното лично участие и това е големият шанс гражданите на столицата да се справят заедно с мръсния въздух.

Според проучване на общината 10% от софиянци пътуват с градския транспорт, а не с колите си в дните със замърсяване на въздуха.

"Това не е голям процент, но 10% само за 1 г. е показателно. От нас зависи да направим така, че все повече хора да са съпричастни в ежедневните малки стъпки за решаване на проблема. Знаем, че няма панацея, която да го реши бързо. Но градовете могат да бъдат двигател за по-мащабни държавни и европейски решения, защото ние знаем кои мерки се възприемат от хората", заяви Фандъкова.

София отчита намаление на дните със замърсяване - от 161 през 2009 г, на 71 през 2016 г. 17% намаление отчитат предварителните данни за 2018 г, и 15% спад за първите 2 месеца на тази година спрямо миналата.

"Тенденцията е показателна, но това не може да ни успокоява", подчерта Фандъкова. С модернизацията на наземния градски транспорт са спестени 2,5 пъти вредни емисии, а метрото пести по 75 000 т годишно вредни емисии. Столичната община е осигурила 60 млн. лв., с които в следващите 3 г. да подмени печките на 1/3 от домакинствата, които се топлят на дърва или въглища.

"За 8 г. близо с 60% са намалели превишенията, които отчитат мониторинговите станции в страната", каза екоминистърът Нено Димов.

От 28 града, заради които България бе осъдена от ЕК заради проблема със замърсяването на въздуха, по предварителни данни 9 вече са успели да се справят и да влязат в нормите.

"Имаме нужда от повече активни градове като София, които да търсят решение на проблема", подчерта зам.-председателят на Европейския комитет на регионите Марку Маркула.

Проучване сред 400 европейски градове показало, че 59% имат екшън планове за решаване на проблема с чистотата на въздуха.