40 години по-късно: Асамблеята - "Вестител на мира" (СНИМКИ)

За четирите си издания "Знаме на мира" привлича 3900 деца от 138 държави и още 14 000 малчугани от България.

Новини
11:00 - 16 Август 2019
5974
40 години по-късно: Асамблеята - "Вестител на мира" (СНИМКИ)

16 август 1979-та ще остане емблематична дата в историята. Независимо, че това не се харесва на някои, а на други им допада. На малко по-старото поколение Асамблея "Знаме на мира" им говори много или поне достатъчно. Зависи на каква възраст сте. Именно на тази дата преди 40 години е открита официално първата първата международна детска асамблея, която се провежда от 16-ти до 25-ти август, а заедно с това е открит комплексът "Камбаните" в едноименната местност край София.

Един от поводите за откриването е обявената от ООН 1979-та година за Международна година на детето. Комитетът за култура първоначално замисля да организира международна изложба на детски творби. Идеята е развита и София става домакин на първата асамблея с участието на деца от 79 държави. Като символ на Асамблеята е мемориалът „Камбаните“ с 68 камбани от различни държави, които да се бият само от деца. На откриването на мемориала присъства Амаду-Махтар М'Боу - генералният директор на ЮНЕСКО.

Целият проект се обединява от мотото “Единство, творчество и красота”. Името и девизът на Асамблеята са взаимствани от философската система на Николай Рьорих – руски художник и философ. Създаден е център „Знаме на мира”, който издава свой вестник, и едноименна фондация.

Асамблеята е нова форма за дипломация и сътрудничество в името на мира. Подкрепена е от ООН, неговите подразделения - ЮНЕСКО (за образование, наука, култура) и УНИЦЕФ (за децата), както и от други международни организации. През 1987 г. ООН удостоява „Знаме на мира“ със званието „Вестител на мира“.

В началото на юни 2019-та в София се проведоха няколко тържества, посветени на Асамблеята, в която стотици Деца на 90-те, както ги наричаме, са взели участие. Комплексът в подножието на Витоша е открит през 1979 г. по идея на Людмила Живкова във връзка с домакинството на България на “Знаме на мира” под егидата на ЮНЕСКО.

До 1989 г. у нас се провеждат 4 детски срещи, като в България идват малчугани от много страни по света. Асамблеята от 1988 г. поставя рекорд, защото тогава участват деца от 135 държави. Общо Асамблеите са привлекли 3900 деца от 138 държави и 14 000 деца от България.

След 1990 г. "Знаме на мира" престава да съществува. През 1999 г. дъщерята на Людмила Живкова - Евгения, възстановява асамблеята.

107 са камбаните, които са подарени от различни личности и организации на децата на България и висят днес на монумента. Сред тях са камбаните на папа Йоан Павел II и на папа Франциск, който който беше на посещение у нас на 5-ти и 6-ти май. Неговият подарък беше поставен на монумента.

Към днешна дата монументът „Камбаните“ е паметник на културата. Стопанисва се от Италианския лицей, който се грижи за поддръжката му.