6 храни, които пречат на съня  

Здраве
15:13 - 26 Март 2019
8038
6 храни, които пречат на съня
 

Случвало ли ви се е да се въртите до сутринта в кревата и да се чудите колко овце да изброите, за да накарате Сънчо да дойде? Разбира се, надали има човек, който да не е будувал цяла нощ. Не сте пили кафе преди лягане, нито пък сте гледали филм на ужасите, дори и с гаджето не сте се скарали. Тогава каква може да е причината? Австралийски учени изготвиха кратък списък на храните, които пречат на съня ви, ако ги консумирате час-два преди да се каните да си легнете. Ето кои са те:

Пикантни и люти сосове. Те действат възбуждащо, тъй като повишават нивото на ендорфина и мозъкът започва да работи на пълни обороти. Освен това лютото може да предизвика и стомашни проблеми, така че тогава съвсем няма да ви е до сън.

Патладжани. Те също притежават свойството да вдигат адреналина и оказват стимулиращо действие на организма и пречат на съня.

Продукти, съдържащи кофеин. Шоколад, какао, черен чай и кока кола – най-добре е да пиете всички тези напитки през първата половина на деня, ако искате да имате здрав сън. Ако взимате лекарства изучете добре състава им и вижте дали не съдържат кофеин, който да ви пречи да спите.

Твърди сирена и кашкавали. Избягвайте на вечеря да хапвате пармезан, чедър, синьо сирене и всякакви други пикантни сирена и кашкавали, тъй като те също ви отдалечават съня, тъй като действат стимулиращо на мозъка.

Алкохол. Две-три чаши вино ще ви дойдат добре вечер, но не така стои въпросът с твърдия алкохол. Той играе ролята на мощен стимулатор на мозъчната активност и особено ако прекалите с него сънят ви ще бъде накъсан, а и нищо чудно да не може да мигнете до сутринта.

Бекон. Съдържащият се в бекона тирамин, който действа като наркотик, пречи на здравия сън. Освен това беконът е тежка и мазна храна, така че ако толкова ви се иска да хапнете, направете го на закуска или на обяд.