9 европейски страни се обединяват за по-ниски цени на лекарствата

Ще бъде създадена централизирана база данни, уточни изданието ""Льо Соар

ЕС
14:34 - 30 Октомври 2019
2164
9 европейски страни се обединяват за по-ниски цени на лекарствата

Девет европейски държави обявиха, че ще водят заедно преговори с производители на лекарства, за да постигнат по-ниски цени на новите медикаменти, съобщи белгийският вестник "Льо Соар". Инициатори на идеята са Белгия, Холандия, Австрия и Люксембург, уточнява изданието.  

Вчера министрите на здравеопазването на Белгия, Люксембург, Холандия, Ирландия, Дания, Португалия, Литва, Норвегия и Швейцария обявиха в Брюксел създаването на Международна инициатива за сканиране на хоризонта (International Horizon Scanning Initiative IHSI).

Чрез тази система ще се събира информация в централизирана база данни за лекарствата, като ще се обръща внимание на основно на новите и на тези, които са в процес на разработка. Така данните ще могат да се използват и за общо договаряне с фармацевтичните компании, за да ограничат цените на излизащите на пазара нови продукти.

Според здравния министър на Белгия Маги де Блок, цитирана от „Льо Соар“ по този начин пациентите ще имат по-бърз достъп до иновативни, качествени лекарства на достъпни цени. По думите на де Блок обединяването на силите в един толкова интернационален сектор какъвто е фармацевтичната индустрия обединяването е от изключително значение.