А може би е време Нинова да почерпи акъл от Станишев

Къде са евродепутатите на Корнелия, докато Сергей обикаля да агитира за нейните кандидат-кметове?

Топ
13:49 - 10 Октомври 2019
5575
А може би е време Нинова да почерпи акъл от Станишев

"Не приемам акъл от Сергей Станишев, който разцепи БСП, който отстъпи от платформата на партията и въведе плоския данък". Думите са на шефката на БСП Корнелия Нинова от началото на март преди да започне кампанията за европейските избори и когато тя еднолично взе решението да изхвърли лидера на второто по големина политическо семейство в Европа - ПЕС от листата на червените за евродепутати. Защо? Така и до ден днешен не стана ясно.

Факт е обаче, че Станишев, за разлика от другите нейни пратеници в Брюксел, не е спирал кампанията за БСП. Докато страниците на шефа на бесепарската делегация там Петър Витанов и новата звезда на "Позитано" 20 Цветелина Пенкова в сайта на ЕП стоят празни и не е ясно за какво получават баснословни заплати, Станишев е в България, за да рекламира кметовете на БСП и в страната, и в съседна Румъния.

Факт е, че докато флагманката на Нинова за кампанията миналия май Елена Йончева и колегата й Иво Христов ползват ЕП единствено, за да доносничат срещу България пред ЕК за НАП-лийкс, Станишев организира подкрепа за местната власт тук от левия еврокомисар по регионалното развитие. В същото време комуникация между него и Нинова вече няколко месеца няма. А тя продължава да представя БСП като най-демократичната партия в страната - докато се опитва да забрани Станишев.

Тук не става въпрос за местните избори на 27-и октомври. Става въпрос за лоялността, която изританият проявява спрямо партията си, въпреки отношението на партийния председател към него. И за европейски принципи. Защото е много лесно да впуснеш всичките си сили да повториш мандата си в Европата и после да зарежеш другарите да се оправят сами с националния вот, друго е да вложиш същите усилия абсолютно безвъзмездно и без някой да те е молил за подкрепа, за да популяризираш потенциалните победители в местната власт. Къде са другите четирима евродепутати на БСП в тази кампания? Или е достатъчно да плащат надлежно лептата си всеки месец в партийната каса, за да бъдат оставени на мира да подремват по банките в Страсбург? 

И докато Станишев обикаля страната в полза на кандидатите за кметове, "Позитано" 20 още не може да разбере подкрепя ли Мая Манолова за София и къде е мястото на БСП в нейната кампания. Но... разцеплението е дело на Станишев. Е, може би е време Корнелия Нинова да почерпи малко акъл от него как се привличат избиратели и как се трупат преференции. Напук на обстоятелствата. И най-накрая да приеме поканата му от 2016 г. за гостуване в Брюксел, за да опита от истинските европейски политики и практики (когато тя стана председател на БСП, Станишев я покани в европейската столица, но тя отказва участия на всички форуми на ПЕС оттогава - б.а.). 

Снимка: Агнес Методиева