Африканско фуфу с телешко ("да си оближеш пръстите")

за 4 порции, 45 мин

Кухня
09:23 - 14 Август 2024
4659
Африканско фуфу с телешко ("да си оближеш пръстите")

Африканското фуфу е едно от най-популярният ястия на черния континент. Произхожда от западноафриканската кухня и е нещо като яхния, най-често с говеждо месо. Традиционно се хапва с ръце, като гъстото като тесто пюре от прахообразно фуфу и картофено брашно се прави на топчета, леко се разплескват и с тях се загребва от месото в сос.

Продукти

За яхнията:

500 г телешко/говеждо месо

1 голяма глава лук

1 червено люто чушле

1 с.л. олио

сол и черен пипер

1 и ½ кг пасирани домати

 

За пюрето:

1 пакет прах фуфу – около 175 г. Основната съставка за лепкавото пюре – фуфу на прах, се състои почти изцяло от маниока и зелени банани, като може да се намери в някои магазини.

150 г картофено брашно (може да се използва картофено пюре на прах или на люспи)

прясно мляко по желание

 

Приготвяне

Обеленият лук и лютото чушле се наситняват.

Месото се нарязва на ленти или кубчета и се подправя със сол и черен пипер.

Загрява се олиото и се запържват лукът и лютото чушле заедно с месото до златисто кафяво.

Прибавят се доматите и се оставя да заври. Вари се на тих огън до омекване на месото и сгъстяване на соса.

Кипва се 500 мл вода и се поръсват фуфу сместа и картофеното брашно, като се бърка непрекъснато. Прибавя се прясно мляко на вкус и се бърка до желаната консистенция – гъсто и лепкаво.

Пюрето се разпределя в купички и се залива с месото със соса.

Пюрето – тесто, може да се приготви и с пшеничен грис.