Африканско фуфу с телешко ("да си оближеш пръстите")
за 4 порции, 45 мин
Африканското фуфу е едно от най-популярният ястия на черния континент. Произхожда от западноафриканската кухня и е нещо като яхния, най-често с говеждо месо. Традиционно се хапва с ръце, като гъстото като тесто пюре от прахообразно фуфу и картофено брашно се прави на топчета, леко се разплескват и с тях се загребва от месото в сос.
Продукти
За яхнията:
500 г телешко/говеждо месо
1 голяма глава лук
1 червено люто чушле
1 с.л. олио
сол и черен пипер
1 и ½ кг пасирани домати
За пюрето:
1 пакет прах фуфу – около 175 г. Основната съставка за лепкавото пюре – фуфу на прах, се състои почти изцяло от маниока и зелени банани, като може да се намери в някои магазини.
150 г картофено брашно (може да се използва картофено пюре на прах или на люспи)
прясно мляко по желание
Приготвяне
Обеленият лук и лютото чушле се наситняват.
Месото се нарязва на ленти или кубчета и се подправя със сол и черен пипер.
Загрява се олиото и се запържват лукът и лютото чушле заедно с месото до златисто кафяво.
Прибавят се доматите и се оставя да заври. Вари се на тих огън до омекване на месото и сгъстяване на соса.
Кипва се 500 мл вода и се поръсват фуфу сместа и картофеното брашно, като се бърка непрекъснато. Прибавя се прясно мляко на вкус и се бърка до желаната консистенция – гъсто и лепкаво.
Пюрето се разпределя в купички и се залива с месото със соса.
Пюрето – тесто, може да се приготви и с пшеничен грис.