Алла Пугачова е агент на ЦРУ. А Лили Иванова от кои е?

Онзи ден Примата ни прегърна и целуна Бойко Борисов, на следващия ден гушна главния му чегъртач Стефан Янев

Коментар
00:09 - 20 Септември 2022
15304
Алла Пугачова е агент на ЦРУ. А Лили Иванова от кои е?

Ще си призная, че никога не съм бил почитател на врещящата като драна коза народна артистка на СССР Алла Пугачова. Нито на ранните й оркестрални изпълнения с „Росконцерт“, нито на псевдо рок имиджа от 80-те, нито на пищните шоута с фойерверки и балет от зората на новия век. Еклектичната смесица между задръстен ориентализъм и евтино джендърство просто не е моята естетика. Въпросната дама обаче явно крие в ръкава други качества.

За ужас на кагебистките гьобелсовци, Алла Борисовна има наглостта да избере собствения си съпруг пред лоялността към самозабравилата се, кръвожадна кремълска клика на Владимир Путин. И тегли една публична майна на мракобесния пансъветски режим, който не се спира пред детски трупове и капсули с полоний в името на триумфа на руско-християнския неофашизъм.

Желая на г-жа Пугачова крепко здраве и още много успешни пластични интервенции, за да се радва дълги години на вниманието на двойно и тройно по-млади от нея мъже. И най-вече я поздравявам за това, че успя да разчупи противния и жалък модел на социалистическия творец, който е просто евтин тълкувател, властови придатък, незначителна бележка под линия във великия обществен ход към светлото бъдеще. Вярно, катарзисът дойде в третата възраст и не задрасква десетилетията безгрижно ползване на благата на зрелия социализъм, но е по-разтърсващ от този на Мая Манолова във фоайето на Васил Божков на „Московска“.

Просто е неизбежно да направим паралел към ситуацията с нашите артисти във времена на небивала политическа турбуленция и социален катаклизъм. Няма да отнеме много време да ги открием. Ето я нашата „катедрала“, еквивалентът на Пугачова за тукашните ширини – Лили Иванова. Тя онзи ден прегърна и целуна Бойко Борисов, на следващия ден гушна главния му чегъртач Стефан Янев. Утре може да запише и дует със Светльо Витков, ако не са му разбили носа пред студиото на „Панорама“.

Да, Лили е музикална икона, но не бива да забравяме, че звездният й статут е изграден в конкуренцията на шептящи и фъфлещи чалгаджийки тип проститутки. Обществената й дейност обаче се изчерпва с няколко вмирисани букета, подхвърлени на клетите медицински сестри с подути очи и глезени от спешното в „Пирогов“. Иначе в политическо отношение тя с еднаква отдаденост се гушкаше и със синчето на Политбюро Янчо Таков и обикаляше сините митинги с Асен Гаргов.

Символите на рок бунтарството от „Ахат“ мазно извиват гласчета под акомпанимента на гнусните маанета на „Ку-ку бенд“, Миро Каризмата вие нежен глас редом до спонсора си Борислав Гуцанов. На човек направо да му се прииска да се върнат Цецо Цветанов и Веселин Маринов – те поне бяха устойчив дует, скрепен с мъжка дума и мъжка пот, а не като сегашните пеперудки, прехвърчащи от цвят на цвят.

Не казвам, че певците трябва да бързат да се изказват по наболели социални теми, да бъдат водачи на народа, да коментират макроикономически фактори и да заемат категорични обществени позиции. Тъкмо напротив – за огромния процент ще е по-добре да си траят и да си гледат нотите, ако ги знаят. Обаче има моменти когато просто трябва да се заявиш като съвсем обикновен гражданин, съпруг/съпруга, баща/майка. Алла Пугачова поне толкова може. А нашите?