Ангел Кунчев: Спокойно, в Кранево няма бактерии

Взимаме проби 2 пъти месечно от всички плажове, заяви здравният инспектор

Здраве
08:19 - 25 Юни 2024
1489
Ангел Кунчев: Спокойно, в Кранево няма бактерии

Ешерихия коли в момента даже в Кранево няма. Единствената малка разлика, която видяхме при една от пробите беше известно повишаване на ентерококите. То е очаквано, тъй като при скъсването на тази тръба водите, които се изливат могат да замърсят в известна степен.

Казвам в известна степен защото ние го установяваме само около тръбата и то на около 100-200 метра около нея. Не става въпрос за целия плаж, да не говорим за плажовете във Варна, в Албена, които нямат никакви отклонения. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Взимаме проби 2 пъти месечно от всички плажове. Когато се налага учестяваме контрола. Правим го всяка седмица. Ние вече изследваме в Добричко не само за ешерихия коли и ентерококи, а и за салмонела и аглутиниращи

Припомняме, че преди дни възникна аварийна ситуация в района на заустване на пречистените отпадни води от Пречиствателна станция за отпадни води "Албена". Поради наличието на установено локално краткотрайно замърсяване на водата за къпане здравните инспектори препоръчват да се ограничава къпането в района на аварията.

Проблем с качеството на водата има само на централния плаж на Кранево. На плажа на Албена и на южния на Кранево проблеми няма, обясни министърът на туризма Евтим Милошев.