БАН проучва антитуморни свойства на канабиса

Съставка в него убива ракови клетки

Здраве
13:24 - 22 Март 2019
881
БАН проучва антитуморни свойства на канабиса

Инвитро експерименти доказват силна антитуморна активност на екстракт от канабис, обяви доц. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология на БАН. Нейният екип започна работа по националната научна програма „Иновативни нискотоксични и биологично активни средства за прецизна медицина“ – БиоАктивМед и вече могат да представят първи резултати. Те са впечатляващи и ние сме много окрилени, коментира доц. Угринова.

Учените използвали извлечен от канабис канабидиол и третирали с него 9 линии туморни клетки - от млечна жлеза, бял дроб и шийка на матка. Природното вещество показва изразено токсично действие върху клетките, съизмеримо с това на синтетичните цитостатици. На следващ етап екипът молекулярни биолози ще прави експерименти, за да установи специфичното им действие и механизмите, по които канабидиолът убива раковите клетки.

Екипът изследователи изрично уточнява, че канабидиолът е купен от чужда фирма, тъй като в България работата с продукти от канабис е силно рестриктивна. Учените се надяват ограничението за научни цели да се преосмисли, защото пречи и на тяхната работа.

Представените днес резултати са само началото на много други подобни изследвания. Предстои да се изследват екстракти от гинко билоба, мащерка, тинтява, коча билка, салвиа, българският ендемит Betonica bulgarica и лимфа от охлюви рапана и хеликс. При всички тях паралелно с противотуморния ефект ще се проучва и действието им върху инфекциозни и невродегенеративни заболявания.

По програмата БиоАктивМед работят учени от 7 института на БАН и 5 университета. 

Канабидиолът е една от над 100-те активни съставки на канабиса и представлява около 40% от растителния му екстракт. За разлика от по-популярния тетрахидроканабинол, канабидиолът няма психогенни ефекти и не води до нарушения на краткотрайната памет или превъзбуда.