Бананов мраморен кейк с мая

за 16 парчета, 80 мин

Кухня
12:24 - 03 Декември 2019
3034
Бананов мраморен кейк с мая

Продукти

70 г пудра захар

2 с.л. портокалов сок

2 с.л. бананов чипс – тънки шайби изсушен банан (може готов или да се приготви на 50-70 градуса във фурната)

500 г брашно

80 г захар

20 г прясна мая или 1 пак. суха

160 мл прясно мляко

300 г зрели банани без обелката

50 мл бананов ликьор или нектар

2 яйца

60 мл леко разтопено масло

2 с.л. какао

 

Приготвяне

Брашното се изсипва в купа, оформя се кладенче и се слагат 20 г  захар, натрошената мая и 80 мл хладко прясно мляко. Оставя се да шупне за около 15 мин.

Останалото прясно мляко се пасира с пресните банани и банановия ликьор. Смесва се с останалата кристална захар, яйцата и маслото. Добавя се към брашното с яйцата и се замесва гладко тесто. Оставя се да втаса за около 1 час, докато си удвои обема.

Премесва се отново. Половината тесто се слага в намазнена форма. Към другата половина се добавя какаото и се омесва да го поеме.

Тъмното тесто се слага върху светлото. Издърпва се през двете спираловидно с вилица, за да се получи мраморен ефект.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 50 мин. Оставя се във формата 10 мин. Изважда се и се оставя да изстине.

Поръсва се с 10 г пудра захар. Останалата пудра захар се смесва с портокаловия сок. Полива се кейкът на тънки ивици. Гарнира се отгоре с банановия чипс.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете актуалния брой с приложение за Никулден с акценти: "Шаранът - традицията и модерното", "Рибената чорба", "Рибната салата", "Топ 5 на сьомгата", "Риба специал", "Риба в тесто" и "Как се прави шоколадова торта с цвекло".

Очаквайте специалното издание за Коледа и Нова година на същата цена - 1 лев.