Бананов мраморен кейк с мая
за 16 парчета, 80 мин
Продукти
70 г пудра захар
2 с.л. портокалов сок
2 с.л. бананов чипс – тънки шайби изсушен банан (може готов или да се приготви на 50-70 градуса във фурната)
500 г брашно
80 г захар
20 г прясна мая или 1 пак. суха
160 мл прясно мляко
300 г зрели банани без обелката
50 мл бананов ликьор или нектар
2 яйца
60 мл леко разтопено масло
2 с.л. какао
Приготвяне
Брашното се изсипва в купа, оформя се кладенче и се слагат 20 г захар, натрошената мая и 80 мл хладко прясно мляко. Оставя се да шупне за около 15 мин.
Останалото прясно мляко се пасира с пресните банани и банановия ликьор. Смесва се с останалата кристална захар, яйцата и маслото. Добавя се към брашното с яйцата и се замесва гладко тесто. Оставя се да втаса за около 1 час, докато си удвои обема.
Премесва се отново. Половината тесто се слага в намазнена форма. Към другата половина се добавя какаото и се омесва да го поеме.
Тъмното тесто се слага върху светлото. Издърпва се през двете спираловидно с вилица, за да се получи мраморен ефект.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 50 мин. Оставя се във формата 10 мин. Изважда се и се оставя да изстине.
Поръсва се с 10 г пудра захар. Останалата пудра захар се смесва с портокаловия сок. Полива се кейкът на тънки ивици. Гарнира се отгоре с банановия чипс.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете актуалния брой с приложение за Никулден с акценти: "Шаранът - традицията и модерното", "Рибената чорба", "Рибната салата", "Топ 5 на сьомгата", "Риба специал", "Риба в тесто" и "Как се прави шоколадова торта с цвекло".
Очаквайте специалното издание за Коледа и Нова година на същата цена - 1 лев.