Бананов пълнозърнест сладкиш с хрупкава поръска

за 15 филийки, 65 мин

Кухня
10:19 - 07 Септември 2021
1388
Бананов пълнозърнест сладкиш с хрупкава поръска

Продукти

1 яйце

80 г захар

1 ч.л. ванилова захар

115 г масло + още малко за намазване

250 мл мътеница или смесени 1:1 кисело и прясно мляко

2 банана

260 г пълнозърнесто брашно с лимец или друго по избор

1 щипка сол

1 бакпулвер

1 ч.л. канела

грубо нарязани ядки по избор като вид и количество

За поръската: 4 с.л. разтопено масло, 40 г пудра захар, 60 г брашно – вид по избор, ½ ч.л. канела, 1 щипка сол.

 

Приготвяне

Разбива се яйцето със захарта, ваниловата захар и маслото до пухкавост.

Добавят се мътеницата и бананите - на малки парченца или намачкани, и се разбърква. 

Прибавя се с разбъркване брашното, смесено със солта, бакпулвера и канелата.

Прибавят се ядките и се разбърква.

Тестото се слага в намазнена форма.

За поръската разтопеното малсло се разбърква с пудрата захар, брашното, канелата и солта. Претрива се с ръце на гранулки върху сладкиша.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса 45-50 мин.