Бананов пълнозърнест сладкиш с хрупкава поръска
за 15 филийки, 65 мин
Продукти
1 яйце
80 г захар
1 ч.л. ванилова захар
115 г масло + още малко за намазване
250 мл мътеница или смесени 1:1 кисело и прясно мляко
2 банана
260 г пълнозърнесто брашно с лимец или друго по избор
1 щипка сол
1 бакпулвер
1 ч.л. канела
грубо нарязани ядки по избор като вид и количество
За поръската: 4 с.л. разтопено масло, 40 г пудра захар, 60 г брашно – вид по избор, ½ ч.л. канела, 1 щипка сол.
Приготвяне
Разбива се яйцето със захарта, ваниловата захар и маслото до пухкавост.
Добавят се мътеницата и бананите - на малки парченца или намачкани, и се разбърква.
Прибавя се с разбъркване брашното, смесено със солта, бакпулвера и канелата.
Прибавят се ядките и се разбърква.
Тестото се слага в намазнена форма.
За поръската разтопеното малсло се разбърква с пудрата захар, брашното, канелата и солта. Претрива се с ръце на гранулки върху сладкиша.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса 45-50 мин.