Бананови пастички с пудинг крем
за 8 порции, 50 мин
Продукти
За блата: 4 яйца, 30 г какао, 250 г брашно, 1 щипка сол, 200 г пудра захар, 125 мл топла вода, 1 ч.л. настъргана лимонова кора.
За глазурата: 120 г масло, 150 г шоколад.
За крема: 3 банана, 150 гр масло, 2 листа желатин или 1/3 пак. на гранули, 500 мл мляко, 1 пак. пудинг на прах по избор, 6 с.л. захар, 1 с.л. ломонов сок.
Приготвяне
Обелените банани се запичат до леко златисто във фурната върху хартия за печене.
Приготвя се тестото за блата, като се разбиват белтъците с щипката сол на твърд сняг. Отделно жълтъците се разбиват със захарта, лимоновата кора, какото, разтворено във водата, брашното. Смесва се с белтъците.
Разстила се в тавичка с хартия за печене. Пече се в загрята фурна 15-20 мин.
За крема се кипва прясното мляко, добавя се разтвореният в малко студена вода пудинг на прах и захарта и се вари на слаб огън за кратко до сгъстяване с разбъркване.
Добавя се предварително накиснатият в малко студена вода да набъбне желатин и се разбърква да се разтвори. Слага се и маслото и се разбърква.
Запечените банани се нарязват на тънки шайби и се напръскват с лимонови сок, за да не потъмнеят. Подреждат се върху охладения блат.
Залива се с още топлия крем и се слага в хладилника да стегне.
Залива се с глазура от разтопените заедно на гореща водна баня шоколад и масло.
Слага се отново в хладилника да се втвърди и се нарязва на пастички.
Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.