„Скипи умря“ – трагикомичен роман за тийнейджъра у всеки от нас

Книгата на ирландския писател Пол Мъри има номинация за „Букър”

Книги
17:30 - 05 Септември 2023
2602
„Скипи умря“ – трагикомичен роман за тийнейджъра у всеки от нас

Еднакво забавен и мрачен роман за настоящи и (не)пораснали тийнейджъри – така възможно най-накратко може да се опише „Скипи умря” от ирландския писател Пол Мъри. Завладяваща и дълбоко хуманна, дръзка и непредвидима, жизнеутвърждаваща и съкрушаваща, това е история за приятелството, любовта, загубата и отчаяния стремеж към принадлежност. Нюансиран портрет на тийнейджърския живот с всичките му терзания и възторзи, жестокост и невинност. Макар да се чете с лекота заради изключително живия си и остроумен език, романът, който вече е по книжарниците с логото на „Кръг“, поразява със своята емоционална и психологическа дълбочина.

Публикуван в оригинал през 2010-а, той е посрещнат възторжено от литературните критици по света, номиниран е за „Букър“ и става бестселър в много страни. Българското издание е в превод на Елка Виденова и Екатерина Мачева и с експресивна корица от Люба Халева. На Алея на книгата в София до 10 септември се предлага на 42-ра шатра пред НДК с 20% отстъпка от цената.

Действието в „Скипи умря“ се развива в измислената мъжка католическа гимназия „Сийбрук” в Дъблин, а Скипи е неин 14-годишен възпитаник, който умира още във встъпителната сцена по време на надяждане с понички. Кой би могъл да е виновникът за внезапната му и трагична смърт?

Дали неговият съквартирант и най-добър приятел Рупрехт – гений с наднормено тегло, решен да открие портал към паралелна вселена? Дали съперникът му в любовта Карл – начинаещ наркопласьор и отявлен психопат? Или пък Автоматора – безсърдечният заместващ директор, целящ да сложи край на цяла епоха в ирландското образование?

Обхващащ само един катастрофален срок в гимназията, сюжетът на романа проследява събитията, довели до смъртта на Скипи, както и последствията от нея. Разказът се води от множество различни гледни точки: на ученици, учители, родители, свещеници и други представители на местната общност. До един ярки и противоречиви, тези персонажи от няколко поколения са свързани помежду си от повторимостта на своите блянове и поражения.

 Обемът и комплексността на историята позволяват на автора да засегне разнопосочни теми като Първата световна война, квантовата физика, ирландския фолклор, видеоигрите, увлечението по знаменитости, търговията с наркотици, религията, спорта, порнографията и поезията, които умело и с изключителна емпатия преплита в своеобразен реквием за погубената младост и разбитите илюзии.  

Запитан в интервю за литературното списание „Парис Ривю“ дали му е било трудно да пише от гледната точка на тийнейджъри, Мъри отговаря така: „Беше доста забавно. В някои отношения тийнейджърите са много различни от възрастните, защото са твърде емоционални и склонни да изпадат в крайности. Но в същото време мисля, че ние просто се научаваме да се прикриваме по-добре. У всеки от нас има тийнейджър, който така и не си отива. Търсим силни емоции и силни изживявания, защото те ни карат да се чувстваме живи, но всъщност това е много егоистично и в крайна сметка – съсипващо“.

Освен „Скипи умря“ по време на Алея на книгата в София всички книги на „Кръг“ и „Рижко“ могат да бъдат закупени с големи отстъпки на 42-ра шатра пред НДК. Сред новите заглавия на двете издателства са „Заека богат” и „Заека се укроти” от Джон Ъпдайк, „Фарс, или никога вече самота” от Кърт Вонегът, „Годината на свинята” от Кармен Мола, „Войните на Путин. От Чечения до Украйна” от Марк Галеоти и детската „Книга за семейно четене. Девет истории с деца“ от Антон Чехов.  

Пол Мъри (1975) е ирландски писател и сценарист. Автор е на четири романа, в които майсторски успява да съчетае комедията с трагедията. Роден в Дъблин, той посещава местния колеж „Блекрок“, по-късно послужил за прототип на училищния живот в „Скипи умря“. Завършва филология в колежа „Тринити“ и творческо писане в Университета на Източна Англия. Любим на читателите и признат от критиката, Мъри редовно оглавява класациите на „Тайм“, а книгите му са номинирани за различни престижни отличия, сред които „Букър“ и „Коста“.