Бекон медальони със свинско и пиперен сос
за 2 порции, 25 мин
Продукти
300 г свинско бонфиле
6 тънки филийки пушен бекон
1 малка глава лук
сол и черен пипер
1 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. масло
200 мл течна готварска сметана или прясно мляко
2 с.л. зърна зелен или друг пипер
1 с.л. горчица
3-4 с.л. кисело мляко
Приготвяне
Свинското бонфиле се нарязва на напречно на 6 еднакво дебели шайби – медальони. Всеки се завива с лента бекон.
Опакованите медальони се нанизват на дървени шишчета по 2 или 3. Подправят се със сол и черен пипер.
Изпържват се в загрятото олио или зехтин на средна температура - от двете страни за 8-10 мин. общо, до хрупкаво златисто кафяво на бекона. Оставят се на топло, завити в алуминиево фолио.
Маслото се слага да се разтопи в същата мазнина. Запържва се обеленият и наситнен лук до леко златисто.
Прибавя се течната сметана и 50 мл вода, разбърква се и се оставя да кипне. Прибавя се едро счуканият зелен пипер и сол и къкри около 3 мин.
Сосът се подправя с разбитите заедно горчица и кисело мляко и се маха от котлона. Поднася се към медальоните.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.