Билкова супа със заквасена сметана
за 4 порции, 30 мин
Продукти
1-2 глави лук
200 г картофи
2 с.л. зехтин или олио
600 мл зеленчуков бульон
150 мл бяло вино или още зеленчуков бульон
1 стрък зелена целина
1/2 връзка магданоз
1 с.л. наситнен пресен естрагон или 1 ч.л. сух
5-6 стръкчета копър
40 г масло
250 г заквасена сметана
1-2 с.л. лимонов сок
сол и черен пипер
Приготвяне
Нарязаният на тънки ивички лук се запържва в загретия зехтин или олио около 2 мин. Деглазира се с бялото вино и със зеленчуковия бульон.
Добавят се обелените и нарязани на кубчета картофите и се вари, докато омекнат. Подправя се със сол и черен пипер.
Зелените подправки се наситняват, като се оставят малко за декорация. Останалите се разбъркват с мекото масло.
Заквасената сметана се разбърква с лимоновия сок.
Супата с картофите се пасира гореща и постепенно се смесва с билковото масло като продължава пасирането.
Гарнира се с лимоновата заквасена сметана и се поръсва със заделените зелени подправки.
По същия начин може да се приготви супата и с други пресни билки, а заквасената сметана да се замести с изцедено кисело мляко, като се разбърква с по-малко лимонов сок.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.