Билкови кюфтенца с моркови
за 4 порции, 25 мин
Продукти
600 г кайма по избор
1 глава лук
1 яйце
3-4 супени лъжици прясна галета - хлебни трохи, или 1 голяма филия хляб, накисната във вода и изстискана
различни пресни билки по избор – магданоз, мента или джоджен, босилек, мащерка, зелени пера на пресен лук и пресен чесън и др.
2-3 с.л. олио
500 г моркови
2 с.л. масло
100 мл зеленчуков бульон
200 г изцедено кисело мляко
1 с.л. горчица.
сол, черен пипер и индийско орехче
Приготвяне
Каймата се смесва с обеления и наситнен лук и билките - нарязани на дребно, като се оставя малко от тях за поръсване.
Добавят се яйцето, галетата, сол и черен пипер и всичко се омесва.
Оформят се кюфтенца с форма и големина по избор. Пържат се в загрятото олио.
Обелените моркови се нарязват на дълги парчета. Сотират се в загрятото олио.
Сипва се зеленчуковият бульон, кипва и се готви около 10 мин. – да останат леко хрупкави.
Подправят се със сол, черен пипер и индийско орехче и се разпределят като гарнитура на кюфтенцата.
Поръсват се със заделените наситнени билки. Гарнира се с отцедено кисело мляко, разбъркано с горчицата.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.