Бисер Лазов: Бях подставено лице на Василев за сделка с Ковачки 

Банкерът създал обръч от фирми с хора, на които имал доверие

Крими
13:54 - 26 Март 2019
3575
Бисер Лазов: Бях подставено лице на Василев за сделка с Ковачки 

Банкерът Цветан Василев започнал да финансира свои проекти, когато станал изпълнителен директор на КТБ. За това разказа пред съда Бисер Лазов, който се яви като основен свидетел по знаковото дело за пране на пари и раздавани парични бонуси във фалиралата банка.

Изпълнителният директор на КТБ създал поставени лица, за да скрие, че банката дава кредити на негови фирми. "Едно от основните поставени лица бях аз", призна в съдебната зала свидетелят. Пред съда той разказа, че е имало сделка с Христо Ковачки за продажба на мина. Сумата по сделката била толкова голяма, че не отговаряла на законовите критерии за финансиране. Затова се наложило да обявят обекта в несъстоятелност. Проведени са търгове и самият Лазов подписал документите за продажба.

Цветан Василев работил само с доверени хора, които нямало да го предадат какви ги върши, разказа разпитваният. Така се създавал обръч от фирми, които били все на близки на банкера хора. Всички те не взимали пари, а просто искали да спечелят доверието на шефа на КТБ.

При закупуването на "Дунарит" АД Емил Галов е викан в ДАНС, за да отговаря по сигнал, че продажбата е на занижена стойност. "Тогава той беше притеснен и направихме среща с Василев, който го посъветва, да каже, че той е зад тази сделка и няма какво да се притеснява", спомни си Лазов.

Припомняме ви, че с обвинение за пране на пари се сдобиха в началото на годината петима свидетели по „Делото КТБ“. Това са: Иван Стойков – сегашен изпълнителен директор "Фина це" АД, Никола Киров - финансов директор "Дунарит", Васил Шуманов - охранител в "Литекс секюрити", Венцислав Тодоров -шофьор в „Дунарит“ и Красимир Зарев.

Петима бяха обвинени, че са взели бонуси между 250 000 и 450 000 лв. по заръка на Цветан Василев. Смята се, че с парите са финансирани други дейности на избягалия банкер. Съдебният състав реши да остави обвинените за постоянно в ареста, като на последното заседание, което беше на 17 януари, съдия Даниела Христова подписа определението с особено мнение.