Боб с кървавица (бахур) и ядки

за 4 порции, 50 мин 

Кухня
09:56 - 08 Юни 2020
3671
Боб с кървавица (бахур) и ядки

Продукти

300 г боб

300 г кървавица или бахур

2 скилидки чесън

2 глави лук

4 с.л. зехтин или олио

1 суха червена чушка – може люта

1 пръчка канела - по желание

30 г стафиди

20 г кедрови ядки или други ядки по избор

5 клонки пресен джоджен или мента

сол

 

Приготвяне

Накиснатият предварително в студена вода боб се отцежда.

Половината от обеления и наситнен лук се задушава в 2 с.л. зехтин или олио. Към края се слага да се позапържи и обеленият и наситнен чесън.

Изсипват се в боба, слагат се чушката и пръчката канела.

Сипва се 1 л вода и се вари без капак, докато бобът омекне и остане с не много течност. Изважда се пръчката канела.

Стафидите се накисват в малко топла вода. Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто.

Останалият наситнен лук се запържва в 1 с.л. зехтин или олио до златисто. Слага се нарязаната на шайби кървавица и се готви 2-3 мин. на тих огън. Добавя се към боба, посолява се и се разбърква.

Поръсва се с отцедените стафиди, кедровите ядки и с наситнения джоджен. Полива се с останалия зехтин или олио.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.