Боб с кървавица (бахур) и ядки
за 4 порции, 50 мин
Продукти
300 г боб
300 г кървавица или бахур
2 скилидки чесън
2 глави лук
4 с.л. зехтин или олио
1 суха червена чушка – може люта
1 пръчка канела - по желание
30 г стафиди
20 г кедрови ядки или други ядки по избор
5 клонки пресен джоджен или мента
сол
Приготвяне
Накиснатият предварително в студена вода боб се отцежда.
Половината от обеления и наситнен лук се задушава в 2 с.л. зехтин или олио. Към края се слага да се позапържи и обеленият и наситнен чесън.
Изсипват се в боба, слагат се чушката и пръчката канела.
Сипва се 1 л вода и се вари без капак, докато бобът омекне и остане с не много течност. Изважда се пръчката канела.
Стафидите се накисват в малко топла вода. Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто.
Останалият наситнен лук се запържва в 1 с.л. зехтин или олио до златисто. Слага се нарязаната на шайби кървавица и се готви 2-3 мин. на тих огън. Добавя се към боба, посолява се и се разбърква.
Поръсва се с отцедените стафиди, кедровите ядки и с наситнения джоджен. Полива се с останалия зехтин или олио.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.