Бобена крем супа с аспержи или тиквички

за 4 порции, 30 мин

Кухня
08:04 - 28 Юни 2019
3091
Бобена крем супа с аспержи или тиквички

Продукти

200 г боб

1-2 дафинови листа

около 500 г корени за супа – моркови, целина, пащърнак, корени магданоз

50 г пресен чесън или левурда

250 г зелени аспержи (може да се заменят с тиквички)

1 с.л. зехтин или олио

сол и черен пипер

½ лимон

 

Приготвяне

Предварително накиснатият боб се отцежда и почти се сварява в около 750 мл вода заедно с дафиновия лист.

Към края се добавят обелените и нарязани на малки парченца корените за супа и се вари до готовност.

Почистват се аспержите, като се отрязва дървовидната част в основата и леко се обелват. Нарязват се косо на тънки филийки.

Сотират се на средна температура в загретия зехтин около 3 мин. и се посоляват.

Прибавя се половината нарязан пресен чесън и се разбърква.

Останалият чесън се слага в боба, кипва се отново и се пасира.

Подправя се със сол, черен пипер и малко лимонов сок. Гарнира се с аспержите.

Супата се приготвя с тиквички по същия начин, като се нарязват на пръчици преди сотирането.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Очаквайте скоро специалното печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон.