Бобена крем супа с аспержи или тиквички
за 4 порции, 30 мин
Продукти
200 г боб
1-2 дафинови листа
около 500 г корени за супа – моркови, целина, пащърнак, корени магданоз
50 г пресен чесън или левурда
250 г зелени аспержи (може да се заменят с тиквички)
1 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
½ лимон
Приготвяне
Предварително накиснатият боб се отцежда и почти се сварява в около 750 мл вода заедно с дафиновия лист.
Към края се добавят обелените и нарязани на малки парченца корените за супа и се вари до готовност.
Почистват се аспержите, като се отрязва дървовидната част в основата и леко се обелват. Нарязват се косо на тънки филийки.
Сотират се на средна температура в загретия зехтин около 3 мин. и се посоляват.
Прибавя се половината нарязан пресен чесън и се разбърква.
Останалият чесън се слага в боба, кипва се отново и се пасира.
Подправя се със сол, черен пипер и малко лимонов сок. Гарнира се с аспержите.
Супата се приготвя с тиквички по същия начин, като се нарязват на пръчици преди сотирането.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Очаквайте скоро специалното печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон.