Бобена салата с печени домати (СТЪПКА ПО СТЪПКА)
за 2 порции, 40 мин + печене на доматите
Продукти
5 по-малки домата
1 клонка босилек
1 малка скилидка чесън
3 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
1-2 щипки кафява захар
1 малка глава лук
1-2 с.л. оцет
400-500 г сварен и отцеден боб – може от консерва
около 50 г рукола или спанак, зелена салата
2 тънки филийки сушена шунка
4 гризини
Приготвяне
Доматите се разполовяват и се маха сърцевината. Листенцата босилек се наситняват, обеленият чесънът се нарязва на фини филийки и се смесват с малко зехтин или олио, сол, черен пипер, захар. Поливат се издълбаните домати.
Доматите се подреждат на скарата във фурната с разрязаното нагоре и се сушат с леко запичане на 110 градуса около 120 мин. (с вентилатор 100 градуса – 90 мин). Оставят се да изстинат.
Обеленият лук се нарязва на филийки. Запича се на намазан с малко зехтин или олио тиган – най-добре оребрен, 4-5 мин. с едно обръщане до златисто кафяво. Овкусява се с оцета.
Бобът се изплаква със студена вода и се отцежда. Смесва се с лука и доматите и се полива с останалия зехтин. Подправя се със сол и черен пипер и внимателно се разбърква.
Бобената салата се разстила върху руколата. Гарнира се с шунката, разполовена по дължина и завита върху гризините.