Боли ви глава? Ето три бързи лека

Не посягайте веднага към хапчетата

Здраве
08:36 - 22 Март 2019
3826
Боли ви глава? Ето три бързи лека

Главоболието е едно от най-разпространените заболявания по света. 70% от всички страдащи са жени, по-голямата част от които ненужно пият болкоуспокояващи.

При лека болка в слепоочията и дискомфорт не е необходимо веднага да посягате към хапчета. Причината най-често е напрежение, преумора и дехидратация. Имa мнoгo „бaбини лeĸoвe”, зa пpeoдoлявaнe нa глaвoбoлиeтo бeз дa ce изпoлзвaт лeĸapcтвa, а няĸoи oт cpeдcтвaтa чecтo ca cъвceм близo дo вac – в дoмa ви. Aĸo дaдeн лeĸ нe пoмoгнe, oпитaйтe дpyг, зaщoтo при вceĸи тe дeйcтвaт индивидyaлнo. Eтo и няĸoи oт тяx:

Температурна терапия. Взимането на топъл душ помага да се отпуснат напрегнатите мускули и да се облекчи главоболието. Горещите компреси също може да помогнат.

Ароматерапия. Ароматът на някои етерични масла, особено този на лавандулата, може да успокои главоболието. Внимателно масажирайте маслото по челото и слепоочията и легнете в тиха и тъмна стая. Маслото от мента също е полезно при лечението на главоболие и мигрена.

Пийте вода. Дехидратацията е често срещана причина за главоболие. За да държите главоболието на каишка, поддържайте се хидратирани. Имайте предвид, че свръххидратацията може да доведе до хипонатриемия - състояние, при което натрият в кръвта става твърде разреден. Това може да доведе до главоболие, гадене и подуване на корема - симптоми, които лесно може да бъдат объркани с тези на дехидратацията.

Билково лечение. Джинджифилът се използва от векове за лечение на главоболие и мигрена. Разбъркайте 1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил във вода и пийте.