Бразилска делегация в САЩ заради амазонските пожари

Синът на президента Едуардо Болсонаро, който е депутат, и външният министър Ернесто Араужо са на визита при Тръмп

Новини
10:54 - 31 Август 2019
2096
Бразилска делегация в САЩ заради амазонските пожари

Бразилският президент Жаир Болсонаро съобщи, че синът му и външният министър са на посещение в САЩ да обсъдят евентуална американска помощ за справяне с амазонските пожари, предаде Асошиейтед прес.

Болсонаро каза, че е помолил президента Доналд Тръмп за помощ, а Тръмп е заявил, че не може да вземе решение, преди да е изслушал гледната точка на Бразилия.

Синът на президента Едуардо Болсонаро, който е депутат, и външният министър Ернесто Араужо са в САЩ за среща с Тръмп, каза бразилският държавен глава.

Болсонаро обмисля да номинира сина си за посланик в САЩ, но кандидатурата му трябва да бъде утвърдена от горната камара на бразилския парламент.

Насърчителните изказвания на Тръмп за Болсонаро и справянето му с горските пожари в Амазония са в рязък контраст с критиките от френския президент Еманюел Макрон и други европейски лидери, отбелязва АП.

Предложена помощ от Групата на седемте в размер на 20 милиона долара за справяне с амазонските пожари буксува, след като Болсонаро поиска първо Макрон да се извини за свои изказвания. Макрон беше подложил на съмнение доколко може да се има доверие на бразилския президент и ангажираността му да опазва околната среда.

"Цяла Европа взета заедно няма на какво да ни учи за опазването на околната среда", заяви бразилският президент.