Брекзит цака България със 111 млн. евро     

Свят
12:30 - 22 Март 2019
1543
Брекзит цака България със 111 млн. евро     

Загубите от Брекзит ще бъдат огромни не само за Великобритания, но за целия ЕС, включително и за България. Щетите за държавата ни ще бъдат около 111 милиона евро годишно, което означава по 16 евро на глава от населението.    

Целият Европейски съюз (ЕС) обаче ще претърпи сериозни загуби, но ще има и печеливши. Това са Китай и САЩ, изчисли немската фондация “Бертелсман”, написа "24 часа". 

Причина за лошата прогноза са данъците, които ще се налагат върху стоки и услуги след излизане на Великобритания от ЕС. Съюзът ще губи общо 40 милиарда годишно от това.

Самите британци ще платят още по-скъпо – 57 милиарда евро годишно ще им струва Брекзит без сделка, а това значи, че всеки британец ще плати 900 евро годишно за липсата на контрол от ЕС.

Най-големият губещ се оказва страната с най-силна икономика - Германия. 10 милиарда годишно по-малко ще има в бюджета на страната след излизането на Лондон от общността. Естествено, след нея идват и Франция и Италия. Ако обаче Брекзитът се състои със сделка, щетите намаляват наполовина, изчисляват от фондацията.

Затова и е толкова важно да се постигне сделка за Брекзит и от това имат сметка и самите британци. В такъв вариант техните загуби отиват на 57 милиарда годишно на 32 милиарда годишно. ЕС пък също ще има наполовина по-малки загуби – 22 млрд евро.

Изследването на фондацията показва и че някои държави ще спечелят от Брекзита. Това са САЩ, Русия и Китай. За САЩ излизането на Великобритания от общността може да донесе 13 млрд. евро годишно, а за Китай – 5 милиарда евро. Русия получава малка печалба от този развой на събитията – 260 милиона евро годишно.