Британско бирено свинско
за 4 порции, 120 мин
Продукти
1 кг свинско месо без кост - от плешка, врат, бут
1 голяма глава лук
60 г масло
1 с.л. къри на прах
1 с.л. джинджифил на прах
1 ч.л. зърна бахар
2 с.л. мед
2 с.л. ябълков оцет
330 мл бира
650 мл пилешки или друг месен бульон
200 г прясно зеле
200 г пащърнак
15 г сушени ябълки
150 мл течна готварска сметана или прясно мляко
2 с.л. манго чътни – конфитюр (може и без него)
2 с.л. горчица
3 с.л. хрян на паста
1-2 ч.л. нишесте
сол
Приготвяне
Месото се нарязва на хапки. Запържва се в разтопеното масло 2-3 мин. до златисто кафява коричка.
Добавя се наситненият лук и се запържва още около 1 мин. да омекне.
Прибавят се кърито, джинджифилът и бахарът и се разбърква на котлона.
Добавя се медът и се деглазира с оцета, бирата и бульонът - да заври силно. Оставя се да къкри без капак около 90 мин.
Зелето се нарязва на големи парчета, обеленият пащърнак - на кубчета, сушените ябълки - на малки ивици. Слагат се в ястието около 20 мин. преди края на готвенето.
Накрая се прибавят сметаната, манго чътнито, горчицата и хрянът.
Сгъстява се с нишестето, разтворено в малко студена вода. Оставя се само да кипне.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.