Британско бирено свинско

за 4 порции, 120 мин

Кухня
12:23 - 17 Юни 2020
3898
Британско бирено свинско

Продукти

1 кг свинско месо без кост - от плешка, врат, бут

1 голяма глава лук

60 г масло

1 с.л. къри на прах

1 с.л. джинджифил на прах

1 ч.л. зърна бахар

2 с.л. мед

2 с.л. ябълков оцет

330 мл бира

650 мл пилешки или друг месен бульон

200 г прясно зеле

200 г пащърнак

15 г сушени ябълки

150 мл течна готварска сметана или прясно мляко

2 с.л. манго чътни – конфитюр (може и без него)

2 с.л. горчица

3 с.л. хрян на паста

1-2 ч.л. нишесте

сол

 

Приготвяне

Месото се нарязва на хапки. Запържва се в разтопеното масло 2-3 мин. до златисто кафява коричка. 

Добавя се наситненият лук и се запържва още около 1 мин. да омекне.

Прибавят се кърито, джинджифилът и бахарът и се разбърква на котлона.

Добавя се медът и се деглазира с оцета, бирата и бульонът - да заври силно. Оставя се да къкри без капак около 90 мин.

Зелето се нарязва на големи парчета, обеленият пащърнак - на кубчета, сушените ябълки - на малки ивици. Слагат се в ястието около 20 мин. преди края на готвенето.

Накрая се прибавят сметаната, манго чътнито, горчицата и хрянът.

Сгъстява се с нишестето, разтворено в малко студена вода. Оставя се само да кипне.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.