Броколите потискат растежа на тумори

За видими резултати, трябва да се консумират около 3 килограма кръстоцветни зеленчуци на ден - и то сурови

Здраве
11:46 - 21 Май 2019
2511
Броколите потискат растежа на тумори

Броколи и други кръстоцветни зеленчуци могат да потиснат растежа на тумора и да деактивират ген, за който се знае, че играе роля при различни видове рак. Това се случва благодарение на молекулата, която тези зеленчуци съдържат, показва проучване, проведено от група учени от Медицинския диагностичен център Beth Israel в Съединените щати.

Според изследователите генът WWP1 може да бъде потиснат с естествено и мощно съединение, открито в броколите и други кръстоцветни зеленчуци, сред които къдраво зеле, карфиол и брюкселско зеле.

Намерихме нов важен играч, който е от решаващо значение за развитието на рака, казва ръководителят на изследването Пиер Паоло Пандолфи. И добавя, че освен забавяне растежа на тумора, веществото в кръстоцветните може да послужи и за терапевтични цели.

Резултатите от проучването са публикувани в списание Science. Ю-Ру Ли, първи автор на проучването, пише:

"Трябва да се ядат около 3 килограма брюкселско зеле на ден - и то сурово, за да се възползва потенциалната им противоракова полза".

В статията се съобщава, че екипът продължава да търси и други начини да използва новите разкрития. За в бъдеще учените ще проучват функцията на WWP1 с крайната цел за разработване на по-мощни инхибитори на WWP1.

Това изследване е едно от безбройните доказателства, свързващи здравословната диета, богата на плодове и зеленчуци, с намален риск от рак.