Брюксел призова страните членки да се координират за ограничителните мерки

Според Комисията националните стратегии за отмяна на мерките трябва да се основават на науката

Свят
15:26 - 14 Април 2020
2964
Брюксел призова страните членки да се координират за ограничителните мерки

Европейската комисия ще призове страните членки да се координират при разхлабването на мерките, като ще предупреди, че ако няма координация, могат да се появят нови случаи на заразени с коронавирус, пишат "Дейли телеграф" и "Гардиън".

Няколко държави членки на Общността обявиха планове или започнаха да разхлабват ограниченията, наложени за овладяване на епидемията, докато в същото време се увеличава натискът за отваряне на икономиките.

Европейската комисия, която няма право да налага мерки на 27-те страни членки в сферата на здравеопазването, многократно призовава за общ подход, докато държавите членки действат независимо в борбата с вируса и сега продължават да действат по същия начин със стратегиите за постепенно излизане от блокадата.

В проектодокумент с препоръки, който се очаква да бъде одобрен тази седмица, Комисията обявява, че е "време да се разработи добре координирана изходна стратегия на ЕС. Стратегията за излизане трябва да бъде координирана между страните членки, за да се избегнат негативни спираловидни последици".

Брюксел ще поиска страните членки да се предупреждават предварително преди да започнат да разхлабват мерките.

Наложените от страните членки на ЕС извънредни мерки работят, забавят разпространението на вируса. Но тези мерки струват изключително скъпо на нашата икономика и общество, не могат да продължават безкрайно...Всяко ниво на постепенно разхлабване на ограничителните мерки неизбежно ще доведе до увеличаване на новите случаи. Необходима е ясна и навременна комуникация и прозрачност с гражданите. Мерките трябва да се отменят само ако държавата има доказателства, че разпространението на вируса значително е ограничено за продължителен период от време и има достатъчно капацитет в здравеопазването за справяне с нови случаи, пише в проектодокумента.

Според Комисията националните стратегии за отмяна на мерките трябва да се основават на науката и да бъде съобразено първо и преди всичко с общественото здраве. Те трябва да бъдат координирани между страните членки.

Брюксел смята, че уважението и солидарността между държавите членки трябва да останат важна част при отмяната на мерките.