БСП иска десните гласове за балотажа Фандъкова-Манолова

Калоян Паргов нарече апела "исторически компромис"

Политика
14:12 - 29 Октомври 2019
2421
БСП иска десните гласове за балотажа Фандъкова-Манолова

Компромисът, когато не е безпринципен и е за постигане на голяма цел, е велико нещо. Това заяви лидерът на БСП-София Калоян Паргов тази сутрин и отправи апел към ДБ за насочване на техните гласове към кандидата, подкрепен от социалистите - Мая Манолова за балотажа срещу Йорданка Фандъкова в неделя. "Търсим съгласие, а не съглашателство в името на промяната", обърна се Паргов към Методи Лалов от "Демократична България", с когото дебатираха в ефира на БиТиВи.

Според председателя на столичната левица симпатизантите на т. нар. градска десница не са крепостни селяни и сами ще решат дали "ще изберат промяната или ще заложат на още от статуквото".  По думите му последните 10 години БСП е помагала за избора на кметове на десните в различни райони в София. "Визирам Прошко Прошков в "Лозенец", Теодор Петков във "Витоша", Христо Апостолов в "Красно село", Васил Цолов в "Оборище". В последната година и половина от мандата на досегашния Столичен общински съвет с представители на десницата, на АБВ, "Движение 21", "Глас народен", "Нормална държава" и социалдемократите бяхме обединен блок с общи виждания за това какво не бива да се случва в града ни. Сега не се радвам да видя, че от "Демократична България" не са готови за промяната", отбеляза Паргов.

Според него при демократите не се наблюдава напредък. А десните трябва да разберат, че промяната може да стане с общи усилия и консолидация около общи принципи. Той е на мнение и че от "Демократична България" трябва да разширят периметъра, "да не бъдат чугунени глави и да излязат от калъпа".

Председателят на БСП-София отправи предложение за "исторически компромис" в името на промяната. Той смята, че двете формации могат да се обединят около важните за гражданите приоритети. Също така съобщи, че в рамките на деня ръководството на столичните социалисти ще обсъди предстоящите балотажи и ще излезе с позиция. "Разбира се, тя ще съответства на нашето виждане за промяна в София", подчерта Паргов и допълни, че резултатът на Мая Манолова е на всички, които са подкрепили гражданския кандидат, без значение дали са с леви, десни или с центристки политически убеждения.

Той отбеляза и факта, че БСП стига до балотаж за кмет на София с кандидат, който е подкрепила, за първи път от 14 години. "Удвояваме и броя на общинските ни съветници, дори групата ни ще наброява 15 души. Освен това вече сме втора, а не трета политическа сила в София. Имаме успех в селата в София още на първи тур. На балотаж сме в 10 района - "Младост", "Люлин", "Изгрев", "Искър", "Сердика", "Надежда", "Връбница", "Красна поляна", "Подуяне" и "Илинден". БСП отдавна не беше правила такава динамична и отворена кампания - с близо 150 доброволци на терен", отчете Паргов. 

Лалов подчерта, че няма да има безпринципни договорки и че всичко ще се прави по програма и призова гласоподавателите да отидат до урните на балотажите за районни кметове в София. "Борим се за промяна чрез нашите кандидати", заяви той и допълни, че нямат намерение да връщат жестове на БСП за балотажите.