Булгурена салата с лют сос

за 4 порции, 50 мин

Кухня
10:08 - 07 Февруари 2020
745
Булгурена салата с лют сос

Продукти

1 ч.ч. булгур

1 с.л. масло

1 ч.л. чили паста или друг лют сос

1 с.л. доматено пюре

1/2 ч.л. кимион на прах

1 с.л. лимонов сок

2-3 стръка пресен лук

2 домата

1/2 краставица

1/2 връзка магданоз

2 с.л. зехтин или олио

сол

 

Приготвяне

Маслото, чили пастата и доматеното пюре леко се запържват и се разрежда с 1 ч.ч. гореща вода.

Добавят се кимионът и лимоновият сок и се оставя да заври.

Прибавя се булгурът, посолява се и ако е нужно се сипва още малко вода – трябва да е покрит. Оставя се да заври отново.

Маха се от огъня, захлупва се и се оставя да набъбне булгурът, като поеме цялата течност.

Разрохква се с вилица, като се сипва зехтинът или олиото.

Прибавят се наситненият пресен лук, доматите и краставиците на кубчета, магданозът на дребно и отново внимателно се разбърква.

Очаквайте специално колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.