Бургери с пъстърва и ремулада сос
за 4 порции, 50 мин
Продукти
500 г пъстърва филе с кожа
30 г копър
80 г краставица
1 яйце
125 мл зехтин или олио
сол, черен и бял пипер
½ ч.л. остра горчица
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. кисело мляко
1 щипка захар
2 главички шалот или друг по-дребен лук
1 филия хляб
4 с.л. галета
1 жълтък
4 бургер питки
4 листа зелена салата
4 филийки домат
Приготвяне
Копърът се наситнява. Краставицата се нарязва на дребно. Пасират се яйцето, 125 мл зехтин или олио, половината копър, горчицата, сол и лимоновият сок до кремообразно – като майонеза. Добавят се киселото мляко, останалият копър и краставицата. Подправя се с черен пипер и захар и ремуладата се охлажда.
Хлябът се накисва във вода. Шалотът и магданозът се наситняват. Шалотът се запържва леко, добавя се магданозът и се оставя да изстине.
Маха се кожата на филетата пъстърва и се оставя настрана. Месото се нарязва на кубчета. Смесва се с добре изстискания хляб, с магданозения шалот, галетата, жълтъка, сол и бял пипер. Оформят се 4 бургер кюфтета и се оставят в хладилника за 20 мин.
Кожата на пъстървата се овкусява със сол и бял пипер и се изпича до хрупкаво на загрята скара или на тиган. Пекат се рибните кюфтета 4-5 мин. от всяка страна.
Разполовяват се хоризонтално хлебчетата и се запичат откъм отрязаната страна за кратко на скарата или тигана. Намазват се всички половинки с ремуладата. Подреждат се върху долните части кюфтетата, хрупкавата рибна кожа, листата зелена салата и домат. Захлупва се с горните половинки на питките.