Бургери с пъстърва и ремулада сос

за 4 порции, 50 мин

Кухня
07:54 - 08 Август 2021
2148
Бургери с пъстърва и ремулада сос

Продукти

500 г пъстърва филе с кожа

30 г копър

80 г краставица

1 яйце

125 мл зехтин или олио

сол, черен и бял пипер

½ ч.л. остра горчица

2 с.л. лимонов сок

2 с.л. кисело мляко

1 щипка захар

2 главички шалот или друг по-дребен лук

1 филия хляб

4 с.л. галета

1 жълтък

4 бургер питки

4 листа зелена салата

4 филийки домат

 

Приготвяне

Копърът се наситнява. Краставицата се нарязва на дребно. Пасират се яйцето, 125 мл зехтин или олио, половината копър, горчицата, сол и лимоновият сок до кремообразно – като майонеза. Добавят се киселото мляко, останалият копър и краставицата. Подправя се с черен пипер и захар и ремуладата се охлажда.

Хлябът се накисва във вода. Шалотът и магданозът се наситняват. Шалотът се запържва леко, добавя се магданозът и се оставя да изстине.

Маха се кожата на филетата пъстърва и се оставя настрана. Месото се нарязва на кубчета. Смесва се с добре изстискания хляб, с магданозения шалот, галетата, жълтъка, сол и бял пипер. Оформят се 4 бургер кюфтета и се оставят в хладилника за 20 мин.

Кожата на пъстървата се овкусява със сол и бял пипер и се изпича до хрупкаво на загрята скара или на тиган. Пекат се рибните кюфтета 4-5 мин. от всяка страна.

Разполовяват се хоризонтално хлебчетата и се запичат откъм отрязаната страна за кратко на скарата или тигана. Намазват се всички половинки с ремуладата. Подреждат се върху долните части кюфтетата, хрупкавата рибна кожа, листата зелена салата и домат. Захлупва се с горните половинки на питките.