Бургери с тиква
за 4 броя, 60 мин
Продукти
700 г смляно телешко/говеждо месо или друга кайма по избор
250 г тиква – изчистена и обелена
75 г корен целина
40 г майонеза
1 ч.ч. заквасена сметана
1 ч.л. лимонов сок
1 ябълка
30 г едро нарязани орехови ядки
50 г зелена салата
3 главички шалот или малки глави червен лук
2 с.л. горчица
2 с.л. олио
20 г масло
лют или сладък по-едър червен пипер
4 големи бургер питки
4 с.л. мариновани или от сладко боровинки
сол и черен пипер
Приготвяне
Целината се обелва, нарязва се на пръчици и се бланшира във вряща подсолена вода 2-3 мин. Отцежда се, изплаква се в студена вода и се оставя да се отцеди.
Майонезата се смесва със заквасената сметана, лимоновия сок, сол и черен пипер.
Изчистената от семето ябълка се нарязва на тънки пръчици. Смесва се с целината, ореховите ядки и майонезения сос. Оставя се на студено.
Тиквата се нарязва на 8 филийки, бланшира се във вряща подсолена вода 3 мин. и се отцежда.
Месото се омесва с наситнения лук, горчицата, черен пипер и сол. Оформят се 4 големи, дебели около 2 см плоски кюфтета – бургери.
Пекат се на намазана с олио скара или на тиган от всяка страна по 3-4 мин. Подправят се със сол и червен пипер и с масло, което да се разтопи от топлината им.
Бургер питките се разполовяват, мажат се с майонезения дип и се подреждат вътре бургерите, тиквата, зелената салата, гарнира се с боровинките.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете актуалния брой с акценти: "Гулаш с гъби", "Ябълкова погача с ванилов сос", "Есенни рецепти с червено зеле", "Грозде на сок и на желе".