Бургери с тиква

за 4 броя, 60 мин

Кухня
08:39 - 25 Октомври 2019
3065
Бургери с тиква

Продукти

700 г смляно телешко/говеждо месо или друга кайма по избор

250 г тиква – изчистена и обелена

75 г корен целина

40 г майонеза

1 ч.ч. заквасена сметана

1 ч.л. лимонов сок

1 ябълка

30 г едро нарязани орехови ядки

50 г зелена салата

3 главички шалот или малки глави червен лук

2 с.л. горчица

2 с.л. олио

20 г масло

лют или сладък по-едър червен пипер

4 големи бургер питки

4 с.л. мариновани или от сладко боровинки

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Целината се обелва, нарязва се на пръчици и се бланшира във вряща подсолена вода 2-3 мин. Отцежда се, изплаква се в студена вода и се оставя да се отцеди.

Майонезата се смесва със заквасената сметана, лимоновия сок, сол и черен пипер.

Изчистената от семето ябълка се нарязва на тънки пръчици. Смесва се с целината, ореховите ядки и майонезения сос. Оставя се на студено.

Тиквата се нарязва на 8 филийки, бланшира се във вряща подсолена вода 3 мин. и се отцежда.

Месото се омесва с наситнения лук, горчицата, черен пипер и сол. Оформят се 4 големи, дебели около 2 см плоски кюфтета – бургери.

Пекат се на намазана с олио скара или на тиган от всяка страна по 3-4 мин. Подправят се със сол и червен пипер и с масло, което да се разтопи от топлината им.

Бургер питките се разполовяват, мажат се с майонезения дип и се подреждат вътре бургерите, тиквата, зелената салата, гарнира се с боровинките.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете актуалния брой с акценти: "Гулаш с гъби", "Ябълкова погача с ванилов сос", "Есенни рецепти с червено зеле", "Грозде на сок и на желе".