Бяла доматена супа

за 4 порции, 30 мин

Кухня
09:10 - 26 Февруари 2020
2189
Бяла доматена супа

Продукти

1 кг домати

800 мл зеленчуков бульон

3 с.л. зехтин или олио

4-5 малки главички лук или 1-2 по-големи

1-2 скилидки чесън

1 ч.ч. течна готварска сметана

сол и черен пипер

чери доматчета и масло

 

Приготвяне

Доматите се нарязват на едри парчета и се пасират заедно със зеленчуковия бульон.

Сместа се слага в тензух или голяма цедка и се оставя да се изцеди в съд. Използва се това което се е отцедило, а не останалата гъста каша в цедката.

Обелените и наситнени лук и чесън се запържват кратко в загретия зехтин или олио, като трябва да останат бели - да не стават златисти.

Добавя се доматената течност. Подправя се със сол и черен пипер.

Кипва и отново се прецежда за отстраняване на лука и чесъна.

Прибавя се разбитата сметана и се разбърква.

Гарнира се всяка порция с по 1-2 чери доматчета, леко запържени цели в малко разтопено масло.

Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.