Бяла доматена супа
за 4 порции, 30 мин
Продукти
1 кг домати
800 мл зеленчуков бульон
3 с.л. зехтин или олио
4-5 малки главички лук или 1-2 по-големи
1-2 скилидки чесън
1 ч.ч. течна готварска сметана
сол и черен пипер
чери доматчета и масло
Приготвяне
Доматите се нарязват на едри парчета и се пасират заедно със зеленчуковия бульон.
Сместа се слага в тензух или голяма цедка и се оставя да се изцеди в съд. Използва се това което се е отцедило, а не останалата гъста каша в цедката.
Обелените и наситнени лук и чесън се запържват кратко в загретия зехтин или олио, като трябва да останат бели - да не стават златисти.
Добавя се доматената течност. Подправя се със сол и черен пипер.
Кипва и отново се прецежда за отстраняване на лука и чесъна.
Прибавя се разбитата сметана и се разбърква.
Гарнира се всяка порция с по 1-2 чери доматчета, леко запържени цели в малко разтопено масло.
Търсете специалното колекционерско издание на "Кулинарен уикенд" - готварска книга 84 стр. със 110 избрани, топ рецепти от списанието. Най-уникалните ястия в 10-годишната история на изданието само за 2 лева.