Черен кимион срещу алергии и тревожност

Маслото от черните зрънца подпомага растежа на косата и я пази от побеляване

Здраве
17:40 - 01 Април 2019
14234
Черен кимион срещу алергии и тревожност

„В черното семе има лек за всичко, освен за смъртта” – с това описание е известно маслото от черен кимион.

То се е използвало още в Древен Египет за подобряване на храносмилането, справяне с настинка, главоболие, инфекции и зъбобол. Смята се, че Клеопатра използвала маслото, за да постигне своя красив тен и да поддържа косата си здрава и лъскава. Всъщност масло от черен кимион било намерено дори в гробницата на египетския фараон Тутанкамон, датираща отпреди 3300 години. Хипократ пък използвал маслото от черен кимион за лечение на храносмилателни неразположения.

Над 200 световни проучвания доказват, че семената от черен кимион са ефективни при лечението на заболявания, като алергии, ревматоиден артрит, алергичен ринит и астма.

Освен това черният кимион защитава сърцето, тъй като укрепва вътрешните стени на кръвоносните съдове и предотвратява проблеми с високо кръвно налягане.

Семената помагат за понижаване на тревожността

При експеримент на 48 юноши доброволци е наблюдавано подобряване на настроението след 4 седмици приемане на черен кимион.

Маслото, извлечено от черните зрънца, е не по-малко полезно за човешкото здраве. То се извлича от растението nigella sativa, което произлиза от Азия. Тревистото растение има малки черни семена.

Ползите от приема на масло от черен кимион не са една и две. Всъщност вече има доста научно потвърдени факти, които доказват, че съществуват малък брой здравословни проблеми, върху които маслото от черен кимион не може да повлияе. Още един плюс на маслото от черен кимион е фактът, че неговата консумация не носи никакви странични ефекти.

Лечебни свойства:

Антибактериално действие, като аналгетик (потиска болката), противогъбично свойство, противовъзпалително действие, като мощен антиоксидант, спазмалогично действие (премахва спазмите на гладката мускулатура), антивирусно свойство, като имуностимулатор, добър диуретик и други.

Много здравни експерти твърдят, че маслото от черен кимион е истинска панацея и то е способно да помогне за излекуването на различни здравословни проблеми – от алергии до хипертония. На първо място човек може да използва маслото от черен кимион, ако иска да укрепи имунната си система. Добавката е полезна и при бронхити, астми и респираторни заболявания.

Черният кимион подпомага растежа на кожата, стимулира сексуалната активност, тонизира тялото и влияе добре върху кръвното налягане.