Честваме 170 години от рождението на Ван Гог с ново издание на писмата му

Епистоларният шедьовър „Завинаги твой, Винсент“ разкрива истинското лице на художника

Книги
17:57 - 29 Март 2023
1897
Честваме 170 години от рождението на Ван Гог с ново издание на писмата му

Навръх 170-годишнината от рождението на Винсент ван Гог, която светът отбелязва на 30 март, неговите незабравими писма излизат в ново издание на български. Книгата „Завинаги твой, Винсент“, която читателите познават от луксозното й издание от 2020-а, сега се издава в том с меки корици и на по-достъпна цена. Тя отново съдържа избрана кореспонденция на художника до брат му Тео в превода на Никола Георгиев. Този път корицата е на Милена Вълнарова.

От краткия 37-годишен живот на Ван Гог са запазени 820 писма, от които 659 са адресирани до по-малкия му брат Тео – докрай негов основен довереник и благодетел. Това забележително писмено наследство проследява пътя на нидерландския художник през четири европейски страни: Нидерландия, Англия, Белгия, Франция. То осветлява личността му, която винаги е била обвита в митове и легенди.

До днес биографи, учени и лекари се опитват да разгадаят душевността на Винсент и неговата болест, която в крайна сметка го довежда до самоубийство. Истината е, че най-достоверният отговор на „загадката Ван Гог“ дава самият той в писмата си.

В своя епистоларен шедьовър възприеманият от мнозина за луд гений творец се показва пред читателите като съзерцателна и дълбокомислеща натура. Сборникът хвърля светлина върху нереализираните му религиозни търсения преди да реши да се посвети на изкуството.

Сам Ван Гог описва болезнените си любовни разочарования, оставили неизлечим отпечатък в ранната му възраст, разбиранията си за жените и семейния живот. Писмата му са бурен мемоар за сблъсъка на неукротимия човешки дух с консервативното общество и за начина, по който то го смачква.

Кореспонденцията на Винсент разкрива богатия му творческия процес, аскетичния му начин на живот и самобичуването, на което се подлага, когато не е удовлетворен от работата си.

Писмата са печелили множество овации и за своите литературни качества от първото им издаване през 1914 – 1915 година насам. Интересът към тях не стихва и те се публикуват по цял свят в издания с различен подбор.

„Завинаги твой, Винсент“ съдържа избрани текстове от книгата „Писма. Из писмата на художника до брат му Тео“ от 1967-а. Сега те са изцяло редактирани според последните проучвания на специалисти от Музея „Ван Гог“ в Амстердам, а хронологията им е много по-точна. Писмата са придружени и от подробни бележки под линия, които осветляват неясни досега подробности за хората, с които е свързана съдбата на художника. Не по-малко ценен е и авторският увод на изд. „Кръг“, в който просторно е разказана житейската история на Ван Гог.

С меки или твърди корици, „Завинаги твой, Винсент“ е за всеки, заинтригуван от личността на Ван Гог, от изкуството, но и от човешкото в неговия най-висш подвиг – живеенето, въпреки всичко.