ЦИК промени датите за назначения на секционните членове

Всички състави трябва да са ясни до 1 март

У нас
09:31 - 17 Февруари 2021
2249
ЦИК промени датите за назначения на секционните членове

Членовете на секционните избирателни комисии (СИК) за вота на 4 април трябва да бъдат назначени най-късно до 1 март, а не до 9 март, както предвижда хронограмата за парламентарните избори. 

Това реши Централната избирателна комисия, за да има възможност желаещите от съставите на СИК да получат две дози ваксини преди изборния ден. Преди дни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че за да бъдат ваксинирани, членовете на секциите трябва да получат първа доза до 5 март. 

Изтегля се и датата за провеждане на консултациите при кметовете на общини или на райони за формиране на съставите на секционните комисии. Вместо до 27 февруари, какъвто е срокът по хронограмата, те трябва да се проведат до 22 февруари. 

В консултациите, освен представители на парламентарно представените партии, изброени в решението на ЦИК - ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти, Воля и 17 независими депутати, както и формациите с евродепутати, имат право да участват и извънпарламентарни партии. 

Броят на членовете на СИК, в това число председател, заместник-председател и секретар, е: до 7 членове, но не по-малко от 5 членове – за секции с до 500 избиратели и за СИК, обслужваща подвижна избирателна кутия за избиратели с трайни увреждания; до 9 членове, но не по-малко от 5 членове за секции с над 500 избиратели.
 
При назначаването на членовете и на ръководството на СИК се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, като се използва методът на най-големия остатък. 

Всяка парламентарно представена партия или коалиция има право на не по-малко от един член за всяка СИК. Коалицията, която не е парламентарно представена, но има избрани с нейната кандидатска листа членове на Европейския парламент има право на не повече от две на сто от членовете на СИК, но не по-малко от един член в рамките на общината или административния район.

Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в СИК. Председателят, заместник-председателят и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция. 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.