Цветница с Lupa.bg: Ароматна риба със спанак (стъпка по стъпка)
за 4 порции, 60 мин
Продукти
3 цели риби по избор – по около 400 г всяка
3 малки глави лук - около 150 г
3 скилидки чесън
300 г спанак
50 г пресен джинджифил
3 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. семена кориандър
1 ч.л. лют или сладък червен пипер
1 ч.л куркума
200 мл кокосово мляко
200 мл рибен бульон или зеленчуков
1 ч.л. тамаринд (може да се замени с къри или сос Уорчестър, в които участва)
сол и черен пипер
Приготвяне
1
Рибите се почистват от главите и перките.
2
Нарязва се на 3 см широки парчета.
3
Обеленият лук се нарязва на тънки ивици. Обеленият чесън се наситнява.
4
Измитият спанак се подсушава.
5
Обеленият джинджифил се нарязва на фини ивици.
6
Загрява се половината зехтин или олио. Рибата се посолява и се запържва на средна температура от двете страни. Изважда се от тигана.
7
В същата мазнина се запържват заедно лукът и чесънът 5-6 мин. до златисто. Добавят се подправките без тамаринда и се разбърква на котлона.
8
Прибавят се кокосовото мляко, бульонът и тамариндът и се кипва. Готви се на средна температура 3-4 мин.
9
Връща се рибата и се готви под капак на слаб огън 5-6 мин.
10
Загрява се останалият зехтин или олио. Запържва се джинджифилът 1 мин. на средна температура. Прибавя се спанакът и се задушава още 2-3 мин. Подправя се със сол и черен пипер. Рибата се поднася върху спанака.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.