Цветница с Lupa.bg: Ароматна риба със спанак (стъпка по стъпка)

за 4 порции, 60 мин

Кухня
13:53 - 11 Април 2020
1969
Цветница с Lupa.bg: Ароматна риба със спанак (стъпка по стъпка)

Продукти

3 цели риби по избор – по около 400 г всяка

3 малки глави лук  - около 150 г

3 скилидки чесън

300 г спанак

50 г пресен джинджифил

3 с.л. зехтин или олио

1 ч.л. семена кориандър

1 ч.л. лют или сладък червен пипер

1 ч.л куркума

200 мл кокосово мляко

200 мл рибен бульон или зеленчуков

1 ч.л. тамаринд (може да се замени с къри или сос Уорчестър, в които участва)

сол и черен пипер

Приготвяне

1

Рибите се почистват от главите и перките.

2

Нарязва се на 3 см широки парчета.

3

Обеленият лук се нарязва на тънки ивици. Обеленият чесън се наситнява.

4

Измитият спанак се подсушава.

5

Обеленият джинджифил се нарязва на фини ивици.

6

Загрява се половината зехтин или олио. Рибата се посолява и се запържва на средна температура от двете страни. Изважда се от тигана.

7

В същата мазнина се запържват заедно лукът и чесънът 5-6 мин. до златисто. Добавят се подправките без тамаринда и се разбърква на котлона.

8

Прибавят се кокосовото мляко, бульонът и тамариндът и се кипва. Готви се на средна температура 3-4 мин.

9

Връща се рибата и се готви под капак на слаб огън 5-6 мин.

10

Загрява се останалият зехтин или олио. Запържва се джинджифилът 1 мин. на средна температура. Прибавя се спанакът и се задушава още 2-3 мин. Подправя се със сол и черен пипер. Рибата се поднася върху спанака.

 

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.