Цветница с Lupa.bg: Копривена супа с пушена риба
за 4 порции, 25 мин
Продукти
500 г коприва
½ връзка магданоз
2 клонки мента или джоджен
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 с.л. масло
750 мл зеленчуков бульон
250 мл течна сметана или прясно мляко
4 тънки филийки пушена сьомга или друга пушена риба
2 с.л. тиквени семки
сол и черен пипер
магданоз за поръсване
Приготвяне
Копривата се бланшира в малко вряща вода 2-3 мин. и се изплаква под студена вода. Нарязва се заедно с магданозa и ментата на дребно.
Тиквените семки се запичат на сух тиган до златисто.
Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се в разтопеното масло около 30 сек. Сипват се бульонът и сметаната.
Кипва и се готви на слаб огън 5 мин. Прибавят се копривата и билките и се пасира. Подправя се със сол и черен пипер.
Гарнира се с пушената сьомга, нарязана на ивици. Поръсва се с тиквените семки и с магданоз.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.